Beschamend

Gisteren werd ik gevaccineerd op een ggd-priklocatie op zo’n 30 kilometer van mijn woonplaats. Het had ook in ons eigen stadje gekund, maar daar was het zo druk dat ik twee weken langer zou moeten wachten. Aangezien ik me had voorgenomen dat ik me met het eerst aangeboden vaccin op het eerst aangeboden tijdstip zou laten vaccineren, reed ik dus naar een iets verder gelegen priklocatie. Nog geen vier dagen na het vrijgeven van mijn geboortejaar en het belletje richting GGD GHOR zat de prik er al in. Keurig geregeld, ik kan niet anders zeggen.

Heel fijn dat ik het voorrecht had geboren te worden in Nederland, waar natuurlijk niet alles op rolletjes loopt (ook ik heb op delen van het COVID-19-beleid forse kritiek), maar waar we wel toegang hebben tot vaccins en waar veel goed geregeld is. Hoe anders is dat voor arme mensen in minder bedeelde delen van de wereld? Geen of te weinig vaccins, geen auto om ‘even’ naar een ver weg gelegen schamele priklocatie te rijden (als die er al is), geen strakke organisatie, geen steunpakketten, geen mogelijkheid om thuis te werken (als er al een huis is) en nauwelijks mogelijkheden om afstand te houden in overbevolkte sloppenwijken. Je zal er maar geboren zijn.

‘Kennelijk is een humanitair argument voor de westerse wereld niet genoeg’

Kennelijk is een humanitair argument voor ons als westerse, rijke, ‘geciviliseerde’ wereld niet voldoende om ervoor te zorgen dat op deze plaatsen zo snel mogelijk ook voldoende vaccins beschikbaar komen. We hebben daartoe wel afspraken gemaakt toen de vaccins er nog niet waren, maar nu ze er zijn, gaan we ‘uiteraard’ zelf voor. 

Gelukkig leidt dat egoïsme er waarschijnlijk wel toe dat we op korte termijn ook anderen gaan helpen. Het is immers voor onszelf uiterst belangrijk dat het virus overal onder controle komt en mutanten zo min mogelijk kans krijgen? Ik verwacht dan ook dat ons eigenbelang op korte termijn zal bijdragen aan verlichting van het leed op plaatsen waar het uitgangspunt om te beginnen al veel beroerder is dan hier. Voor de mensen daar maakt het waarschijnlijk weinig uit welk argument ons drijft, maar ik vind het pijnlijk beschamend. Met mijn keuzemogelijkheid om naar een verder gelegen locatie te rijden … 

Delen