Beslist geen uitzondering

Het meest nuchtere commentaar op het nieuwsbericht dat zorgvragers de transitie in het sociale domein niet zien zitten, lees ik op Skipr van Mauk van Heemstra: “Ook kinderen die naar de tandarts moeten, zien het vaak niet zitten.” Met andere woorden: word eens wakker en realiseer je dat de wereld veranderd is. De cliëntmonitor die negen cliëntenorganisaties hebben gedaan, heeft simpelweg niet zo veel zin. De feiten zijn zoals ze zijn. Bovendien is de vraag gerechtvaardigd of buiten de – slechts – 240 deelnemers aan het onderzoek iedereen dezelfde mening is toegedaan.

Eén gezin heeft die mening in ieder geval niet en dat is het gezin van Gert-Jan en Gerda Rebel en hun autistische en licht verstandelijk beperkte zoon Bas. Zij kijken reikhalzend uit naar de verandering die 2015 moet gaan brengen, en wie hun verhaal leest kan hen geen ongelijk geven. Martin van Rijn weet heel goed waarover hij het heeft als hij stelt dat de zorg voor burgers in de gemeenten het best door die gemeenten kan worden vormgegeven omdat zij hun burgers veel beter kennen dan de landelijke overheid.

Wethouder zorg Janny Bakker van de gemeente waar het gezin woont begrijpt wel waarom dit gezin zo verwachtingsvol naar 2015 uitkijkt. Ze doet geen onrealistische beloften, maar ze zegt wel: “Als we straks als gemeente verantwoordelijk zijn voor de begeleiding, dan kunnen we veel meer voor cliënten als Bas doen.”

Daar rekent dit gezin ook op. En ik denk niet dat dit gezin een uitzondering is.

Delen