Best practice
Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis maakt een goede ontwikkeling door, maar trekt daar de verkeerde conclusie uit. In het ziekenhuis worden dit jaar minder patiënten opgenomen en minder operaties uitgevoerd dan vooraf gepland was. Heel goed, denk ik dan. Patiënten hebben immers niets in een ziekenhuis te zoeken, tenzij het echt niet anders kan. Misschien zijn ze gezonder gaan leven, misschien vinden ze de zorg in België of Zuid-Holland beter en gaan ze dus liever naar de ziekenhuizen daar. Of misschien is de eerste lijn versterkt, zodat meer patiënten zonder een opname kunnen worden geholpen.
Niets meer aan doen, denk ik dan. Het is immers volledig in lijn met het overheidsbeleid dat patiënten zo veel mogelijk dichtbij huis worden geholpen en zo veel mogelijk uit het ziekenhuis worden gehouden. De Zeeuwse regio is blijkbaar een koploper in dit proces. En dit betekent dat het ADZR in overleg met de zorgverzekeraar kan werken aan gefaseerde afbouw van de productie.
Maar helaas, het ziekenhuisbestuur begrijpt er niets van. Het gaat gerichte actie ondernemen om meer patiënten binnen te halen. Hoe precies blijft vooralsnog onduidelijk. Er komen extra spreekuur- en verrichtingensessies, de operaties worden beter verdeeld over de locaties en de medisch specialisten moeten meer gestandaardiseerd gaan werken. Maar komen de patiënten dan ook? Gaan die dan massaal zeggen: ‘Dat is een efficiënt ziekenhuis, daar wil ik ook wel eens geopereerd worden. Snel naar de huisarts voor een verwijsbriefje’? Ik dacht het niet. En dat is maar goed ook.
Ik stel voor het ADZR te positioneren als best practice voor de ontwikkeling van de ziekenhuiszorg. Voor volgers wordt een subsidiepot gecreëerd.
1 reactie
Belachelijke blog weer van FvW. Het ADRZ is op de goede weg als zij een vermindering van de omzet laat zien? Ga zo door, geheel volgens Overheidsbeleid? Overheveling van tweede naar eerste lijn gaat volgens plan? Waarom stapt het ADRZ dan niet over de eigen schaduw heen en sluit zij de poort? Overheveling voor de volle 100% geslaagd volgens de logica van FvW en aanhangers.
Dacht het niet. Er zijn ook andere oorzaken mogelijk waardoor een ziekenhuis een vermindering van de omzet kan laten zien.
Echter om nu als ei van columbus het principe van ‘best practices’ aan te dragen en daarmee de boer op te gaan gaat in Nederland niet lukken; alles is immers geheim. Harde uitkomsten, prestatie indicatoren, sterfte cijfers, complicatie cijfers, pre en post operatief handelenn, succescijfers van diagnoses en behandelingen? Allemaal onder de pet gehouden in dit land. ZN, NVZ en IGZ weten van de hoed en de rand, maar de patienten worden in het ongewisse gelaten.
Hoe ziet FvW dan het marketen van ‘Best Practices’? Roepen dat je de beste bent? Roepen dat je een verlaging van het aantal infecties met 50% hebt bewerkstelligd? Wat is dan het startpunt geweest en hoeveel mensen raken toch nog vermijdbaar geinfecteerd en met welke gevolgen?
Als ADRZ als Benchmark Mayo Clinic gaat hanteren en dezelfde transparantie in kwaliteit en kwantiteit laat zien is het een ander verhaal, maar dat zien wij ADRZ nog lang niet doen of kunnen doen: immers het Akkoord op Hoofdlijnen is er ook nog; zet een rem op de groei. Groei je meer dan is afgesproken binnen het kartel dan dien je het meerdere gratis te leveren.
Schrijft FvW zelf zijn stukjes gratis? Heeft hij een gratis doorleverplicht? Heeft hij een plafond?
Waarom dat dan wel verlangen van ziekenhuizen en andere zorgaanbieders?
ANH Jansen
20 september 2012 / 17:38