Beter dan dagbesteding

Recent had ik een interessant interview met Daphne Mensink van DAZ, kenniscentrum voor vernieuwing in de ouderenzorg. Zij was in het verleden leidinggevende van een afdeling dagbesteding. Daar merkte ze hoe moeilijk het was om mensen met beginnende dementie voor de dagbesteding te interesseren, vooral als zij nog relatief jong zijn. Toen ze in gesprek raakte met zo iemand, begreep ze ook snel waaroom. Mensen met beginnende dementie hebben helemaal geen zin om met elkaar te praten over hoe zij deze ziekte beleven. En ze hebben al helemaal geen zin in de traditionele activiteiten die een dagbesteding biedt, zoals sjoelen, biljarten of bingo.

Wie de nog relatief jonge mensen met dementie bekijkt die op dit moment onder leiding van Staatsbosbeheer vrijwilligerswerk doen op de heide bij Radio Kootwijk, begrijpt ook waarom niet. Deze mensen (http://www.invoorzorg.nl/ivz/interview-DemenTalent-kijkt-naar-wat-mensen-met-dementie-wel-kunnen.html?highlight=dementalent) zijn gemiddeld rond de zestig jaar. De jongste is zelfs pas 53. Zij verkeerden recent nog in het arbeidsproces en voelen zich dus veel te jong voor vormen van dagbesteding die we doorgaans associëren met bejaarden in buurthuizen.

Mensink bedacht het initiatief DemenTalent, dat erop gericht is te focussen op wat mensen met beginnende dementie nog wél kunnen en daarbij vrijwilligerswerk te zoeken. Door samen actief te zijn, hebben deze mensen steun aan elkaar. En het draagt voor hen bij aan een goede weekinvulling, wat hen helpt om op verantwoorde wijze langer thuis te blijven wonen.

Ik vond het indrukwekkend wat ik daar zag, op de heide bij Kootwijk. DAZ is op dit moment in gesprek met meerdere gemeenten, en wil het initiatief DemenTalent zo gaandeweg uitrollen over heel Nederland. Het lijkt me waardevol dat dit slaagt.

Tot zover voor nu. Tijd voor vakantie. U leest mijn eerstvolgende bijdrage hier op maandag 18 augustus.

Delen