Bezieling

De zomerperiode is aangebroken en voor de meeste mensen betekent dat tijd voor een welverdiende vakantie. Het is ook het ideale moment om afstand te nemen van de dagelijkse routine van het werk. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat hard nodig is. Zorgverleners zouden grote kans op een burn-out lopen, omdat ze een enorm hoge werk- en regeldruk op het werk ervaren. Zorgprofessionals zijn goed in het zorgen voor anderen, maar hebben natuurlijk ook de verantwoordelijkheid om goed voor zichzelf te zorgen.

U heeft natuurlijk ook de vernatwoordelijkheid goed voor uzelf te zorgen

Gaat u op vakantie, dan kan door de (vaak letterlijke) afstand uw stressgevoel al afnemen. Maar vakantie geeft u ook de mogelijkheid om na te denken of u zelf iets kunt veranderen aan de werk- en regeldruk. Al genietend van bijvoorbeeld de mooie natuur, kunt u in gedachten wandelen door de gevolgen van alle veranderingen in de zorg. Voor de specialisten in de cure zal misschien het ondernemerschap de revue passeren; zorgprofessionals in de care denken wellicht na over de transitie van de Wmo. Als het u lukt met afstand naar uw werk te kijken, kan dat nieuwe inzichten opleveren. Wanneer u kansen ziet om zelf initiatieven te ontplooien, kunnen veranderingen voor u ook verbeteringen inhouden.

Kan VvAA u hierbij helpen? Ik denk het wel. Niet alleen omdat VvAA haar leden wil ontzorgen, maar ook omdat VvAA samen met haar leden de passie in de zorg wil terugbrengen. Daarvoor verwijs ik graag naar het symposium op 28 november, waar VvAA haar jubileumjaar afsluit onder het motto Ziel in de Zorg. Want als u met passie en bezieling kunt werken, kunt u heel wat stress verdragen.

 

Delen