Bezint eer ge begint

Het was een interessante kop in het AD eerder deze week: ‘Internetpil biedt hoop bij kanker’. Maar was het ook een terechte kop? Het gaat hier natuurlijk om de bekendmaking van MyTomorrows om via internet experimentele immunotherapie beschikbaar te stellen voor patiënten met nier-, dikkedarm- of prostaatkanker. Op de vraag hoe veelbelovend deze nieuwe behandelingen zijn, zei Sjaak Vink, directeur van MyTomorrows: “We hebben hoge verwachtingen, hoewel het effect nog niet is bewezen.”

Vink betreedt met die opmerking schimmig terrein en het is de vraag in hoeverre hij hiermee kankerpatiënten een dienst bewijst of alleen maar valse hoop biedt. Een aantal van de reacties op het nieuws liegt er niet om. Bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde Henk Jan Out laat bijvoorbeeld via Twitter weten op de site van MyTomorrows niets te vinden over bewijs van effectiviteit, de naam van de middelen of de verwachte registratiedatum. De Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties stelt het niet ethisch te vinden om middelen waarvan de effectiviteit en bijwerkingen nog onzeker zijn aan patiënten aan te bieden op de wijze die MyTomorrows hiervoor kiest.

Tijdens de recente Wereldkankerdag (4 februari in Nijmegen) benadrukte oud-minister Ab Klink het belang van overleg tussen patiënt en behandelaar over de behandelopties. Goed geïnformeerde patiënten kiezen vaak voor minder radicale behandelingen en leggen meer nadruk op de kwaliteit van leven, stelde hij. Ik gun alle kankerpatiënten behandelaars die deze boodschap goed in hun oren knopen.

Delen