‘Big Patient is Watching You’

De waarschuwing van Edith Schippers (VWS) dat de zorg terughoudender moet omgaan met de media, is niet uit de lucht gegrepen. Ook kan deze waarschuwing breder worden gezien dan alleen als een impliciete berisping van het VUmc, dat zich recent heel wat problemen op de hals haalde door patiënten te filmen zonder hen hiervan tijdig op de hoogte te stellen.

Tegelijkertijd met het opgeheven vingertje van Schippers komt het bericht van de Journal of the American Medical Association dat medische tuchtcolleges in de Verenigde Staten harde straffen opleggen aan artsen die social media verkeerd gebruiken. Het blijft niet altijd bij berispingen, zelfs schorsingen of intrekking van de bevoegdheden komen voor. En wie denkt dat deze maatregelen aan Nederland voorbij zullen gaan, heeft het mis.

Social-mediagebruik kan een belangrijke rol gaan spelen in de arts-patiëntrelatie, vooropgesteld dat beide partijen er verantwoord mee omgaan. Maar met social-mediagebruik vervagen ook de grenzen tussen werk en privéleven. Dezelfde arts die zich overdag ergert aan een patiënt maar voor zijn gevoel toch beleefd blijft, kan ’s avonds op Facebook zeggen dat hij even bij Pauw & Witteman zit bij te komen van die patiënt die hem zo irriteerde. En diezelfde patiënt kan dat lezen en denken: ‘Zie je wel, ik dácht al dat ik iets aan hem merkte.’ En reken maar dat dit invloed heeft op het volgende contact in de spreekkamer.

Delen