Bij de dood van een kind

Een mens kan waarschijnlijk geen tragischer lot treffen dan het verlies van een kind. Maar het is pijnlijk als zo’n dood kind vervolgens de inzet wordt van een politieke strijd waarin mensen hun gelijk proberen te halen. Baby Ryan uit Meppel, die vorig jaar november overleed, zou meer kans hebben gehad om te overleven als de afdeling verloskunde van het ziekenhuis in die gemeente nog open was geweest, stellen verloskundigen. Dat is de vraag.

Er was sprake van een bevalling thuis die gecompliceerd verliep en waarbij daarom een spoedkeizersnee nodig was. Maar de vrouw lag boven, de trap was smal, en daarom ging tijd verloren met eerst wachten op de brandweer en vervolgens toch maar zelf de trap af komen. Toch lezen we in Dagblad van het Noorden al de harde conclusie dat de baby is overleden door een te lange reistijd naar het ziekenhuis, en stelt de KNOV zelfs dat baby’s (meervoud dus) overlijden door een langere reistijd. Als bewijs hiervoor geldt een enquête van KNOV en SP (door Henk van Gerven op Twitter een onderzoek genoemd) onder verpleegkundigen naar de vraag of zij grotere risico’s verwachten van langere reistijden.

Van één baby naar baby’s, van enquête naar onderzoek en van verwachting naar bewijs, allemaal in één moeite door en zonder welke wetenschappelijke onderbouwing dan ook. Nog erger maakt de Twitteraar het die er meteen maar deze conclusie aan verbindt: ‘Goed voor een rechtszaak tegen minister Schippers wegens moord met voorbedachte rade?’

Delen