Blauwdruk

Al eerder was bekend dat hart- en vaatziekten het risico op het ontstaan van dementie vergroten. Maar een update van eerder onderzoek uit 2020 voegt daar nu enkele opvallende risicofactoren aan toe. Eenzaamheid bijvoorbeeld, en het verlies van gezichtsvermogen en gehoor. Maar ook ernstig overgewicht, diabetes, roken, weinig lichaamsbeweging, hoge bloeddruk, overmatig alcoholgebruik, hersenletsel, depressie, luchtvervuiling en weinig scholing.

Al met al een indrukwekkende waslijst. De auteurs van het onderzoek doen aanbevelingen om deze risico’s aan te pakken, en ze raden aan hiermee zo vroeg mogelijk in het leven te beginnen. Leg langs die aanbevelingen eens het Integraal Zorgakkoord, het Gezond en Actief Leven Akkoord en het hoofdlijnenakkoord van de huidige coalitie.

In de eerste twee documenten spelen gezonde leefstijl en een sociaal netwerk een belangrijke rol. Heel veel van de genoemde risicofactoren sluiten hierop aan. De rest staat vervat in het hoofdlijnenakkoord, goeddeels samen te vatten onder de noemer bestaanszekerheid. Om het helemaal af te maken, is er nog de discussie over het verplicht stellen van de fietshelm om hersenletsel tegen te gaan.

Kortom: de overheid heeft een heel helder beeld van de activiteiten die ze kan ondernemen om toename van het aantal gevallen van dementie in onze samenleving tegen te gaan. De genoemde documenten vormen hier de perfecte blauwdruk voor.

Nu nog doen.

Delen