Blikopener gezocht
‘Echt niet slecht betaald’, lees ik in NRC Handelsblad, in een artikel over werken in de zorg. En dat is ook zo: 2600 euro voor een ervaren activiteitenbegeleider die met ouderen werkt is niet slecht. En ook 2200 euro bruto voor een ongediplomeerde ouderenwerker bij een 36-urige werkweek is niet verkeerd. Met ANW-diensten kan daar nog 20 tot 60 procent bovenop komen.
Waarom is het dan toch zo moeilijk om die 12.000 mensen voor de zorg te vinden die in het regeerakkoord zijn afgesproken? Fleur Agema (PVV) heeft gelijk als ze stelt dat werklozen kunnen worden ingezet voor de ouderenzorg. Het standpunt dat mensen die geen betaald werk verrichten verplicht inzetbaar moeten zijn voor maatschappelijke functies, is verdedigbaar. Maar Linda Voortman (GroenLinks) heeft wel een punt als zij stelt dat die mensen eerst geschoold moeten worden. Niet iedereen is van nature geschikt en/of in staat om met ouderen te werken. Toch maar inzetten op zij-instromers dus, zoals zij voorstelt? t
Veel vrouwelijke klasgenoten van mijn middelbare school – nu allemaal rond de vijftig – zijn eind jaren zeventig in de ouderenzorg beland. En de meesten van hen zijn in functie gebleven totdat het niet meer ging vanwege de kinderen, of vanwege hun rug. Veelal zijn ze al meer dan tien jaar geleden uit het vak verdwenen. Een aantal van hen werkt in een winkel, doet vrijwilligerswerk of werkt parttime als secretaresse. Anderen werken niet, want zo lang hun man zijn baan nog heeft redden ze het wel. Op die zorg zitten ze helemaal niet meer te wachten na al die jaren.
Zo simpel als Linda Voortman het voorstelt, is het dus niet. Voorlopig zit dat ‘blik met verzorgenden en verpleegkundigen’ waarover Edith Schippers (VWS) het recent in de Tweede Kamer had nog potdicht.