Boiler room

Als ik zeg ‘boiler room’, dan denkt u wellicht: waar gaat dit over? De term boiler room behelst oplichtingspraktijken met bijvoorbeeld aandelen van nepbedrijven, goudmijnen of valutatermijncontracten.

Stel, u krijgt plotseling een telefoontje. Op de achtergrond hoort u een drukte van jewelste. “Goed dat ik u aan de lijn heb, want er dient zich nu een buitenkans aan en u wilt vast wel een hoog rendement maken.” Zeg één keer ja of weifel een beetje aan de telefoon, en van deze sluwe verkoper bent u voorlopig nog niet af.

Alles wat u zegt, wordt genoteerd. De volgende keer is uw ‘vriend’ daarom nog beter voorbereid op al uw eventuele tegenwerpingen en palmt hij u met uw eigen woorden in. Langzaam maar zeker sluit het net zich. U krijgt succesverhalen te horen, de belofte van snelle winsten en uw gesprekspartner stuurt uw denkproces. “U wilde toch eerder met pensioen? Denkt u nu werkelijk dat dat gaat lukken als u uw centjes netjes naar de bank brengt? Sparen levert niets meer op, de obligatierente is laag en met de beurs is het ook maar afwachten. Ga voor onze propositie, daarmee is uw inleg binnen een paar maanden verdubbeld.”

Dat klinkt te goed om waar te zijn… en dat is het dus ook! Maar de verkoper verstaat zijn vak. Nadat hij u grondig heeft uitgehoord, komt hij met een op uw lijf gesneden verhaal over de buitenkans. “Dit bedrijf wordt naar de beurs gebracht en dan schiet de aandelenkoers omhoog. Wij gebruiken een speciaal handelsprogramma in termijncontracten en het rendement was de afgelopen jaren minstens 20% per maand. Platinum staat op het punt om uit te breken. U kunt nu nog redelijk goedkoop instappen, maar dan moet u niet te veel aarzelen.”

Nadat u geld heeft overgemaakt, hoort u waarschijnlijk niets meer. Of nog één keer: dat het geweldig gaat en nu hét moment is om met ‘serieus geld’ over de brug te komen. En dat geld ziet u vervolgens nooit meer terug. Wees dus gewaarschuwd als u ongevraagd door een onbekende wordt benaderd (‘cold calling’), als u geld moet overmaken naar een buitenlandse bank, als er geen bezoekadres is en als u ze niet vindt op de site van de AFM.

En de naam boiler room? Die komt van de stijgende temperatuur in een ruimte vol verhitte verkopers die zich uit de naad ‘werken’ om bij u geld uit de zak te kloppen.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen