Boter bij de vis

Gratis geld bestaat niet. Honderd miljoen voor extra medewerkers in verpleeghuizen klinkt mooi – en is ook mooi natuurlijk – maar het is geen cadeau. Het nieuwsbericht hierover dat VWS afgelopen vrijdagmiddag de wereld in stuurde, is hier ondubbelzinnig duidelijk over: “Om extra geld te kunnen krijgen, moet een verpleeghuis wel aan strikte voorwaarden voldoen en laten zien dat er geen geld wordt verspild aan te veel papierwerk, overhead of onnodig grote reserves op de bank.” De boter bij de vis waartoe branchevereniging ActiZ 9 december vorig jaar opriep, werkt dus twee kanten op: VWS biedt die nu, maar wil er ook wat voor terug.

Het bericht over de honderd miljoen verscheen op dezelfde dag waarop Zorginstituut Nederland het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg bekendmaakte. “Nu is het veld aan zet”, stelt het Kwaliteitsinstituut hierbij. Het feit dat het veld er zelf niet in slaagde om tot een kwaliteitskader te komen, laat zien hoe verdeeld het is over die kwaliteit. We gaan de komende periode zien hoe die verdeeldheid zich vertaalt in de verdeling van die honderd miljoen.

Zolang er nog medewerkers zijn die op feestjes niet durven zeggen dat ze in een verpleeghuis werken, blijft het dweilen met de kraan open

ActiZ is sceptisch over de vraag wat die injectie van VWS gaan betekenen om de kwaliteit in de verpleeghuizen te verbeteren. Het vreest dat het personeel dat hiervoor nodig is, niet te vinden zal zijn. Daarom komen verpleeghuizen nu met bonussen, is de cao aangepast, zijn er plannen om de opleiding in te korten en wordt gekeken of er ook buitenlands personeel kan worden ingezet. De echte oplossing – de maatschappelijke beeldvorming over verpleeghuiszorg ombuigen – zit er niet tussen. Zolang er nog medewerkers zijn die op feestjes niet durven zeggen dat ze in een verpleeghuis werken, blijft het dweilen met de kraan open.

Delen