Boter op het hoofd
In de jaren tachtig en negentig schreef ik voor Medisch Nieuws, vakblad voor de ziekenhuizen. Iedere keer als een ziekenhuis een investering deed in een nieuwe techniek of een nieuw apparaat, toog ik erheen om daar een verhaal over te schrijven. Begin jaren negentig had ik mijn handen vol aan het bezoeken van alle ziekenhuizen die apparatuur voor endoscopische chirurgie aanschaften. De techniek moest zich nog bewijzen, en de meeste behandelaars moesten nog een fikse leercurve doormaken voordat ze er effectief mee konden werken, maar dat kon de pret – en de investering – niet drukken. Het toenmalige Academisch Ziekenhuis Groningen ging zelfs zo ver dat het samen met een fabrikant een geheel nieuw elektrisch verpleegbed ontwikkelde. Alsof de bestaande verpleegbedden niet goed waren. En alsof Groningse patiënten anders liggen dan patiënten in de rest van het land.
Zoals gezegd speelde dit alles zich af in de jaren tachtig en negentig. En dan nu stellen dat de marktwerking er de schuld van is dat ziekenhuizen nodeloos geld uitgeven aan dure techniek? Pure waanzin. Anton Westerlaken en Marcel Levi hebben dikke pakken boter op hun respectievelijke hoofden. Ze moesten zich schamen. Niet alleen voor de onzin die ze verkondigen, maar ook voor hun pleidooi voor samenwerking en concentratie. Het is niet voor niets dat Levi’s AMC in Amsterdam al tien jaar geleden het congres ‘Trends in computer-assisted surgery’ organiseerde. Het ziekenhuis wist er wel weg mee. En het is ook niet voor niets dat Westerlakens Maasstadziekenhuis al in 2010 via een contract met Siemens Healthcare in één klap de beschikking kreeg over de modernste beeldvormende technieken. Wat ze met die ‘samenwerking en concentratie’ bedoelen is dus duidelijk: laat het ons maar doen, dan zijn wij belangrijke ziekenhuizen.
2 reacties
Deze blog van FvW is wat al te snel getypt.
Wie is Anton Westerlaken en wat heeft hij van doen met Maasstadziekenhuis en sinds wanneer en waarom?
En belangrijker nog; hoe is zijn “netwerk” in elkaar gestoken? Wie zijn zijn vrienden en vriendinnetjes?
Maak Anton niet boos is de intrinsieke boodschap van zijn CV.
Nederland is geen Griekenland, anders kan FvW zich de komende maanden beter niet op straat vertonen en in ieder geval geen auto of motor rijden en indien hij gaat fietsen toch maar even nakijken of zijn lampjes branden.
Anton Westerlaken
Ga naar: navigatie, zoeken
Mr. Anton Westerlaken (Zuilichem, 13 februari 1955) is een Nederlands bestuurder. De meeste bekendheid kreeg hij als voorzitter van het Christelijk Nationaal Vakverbond.
Anton Westerlaken groeide op in De Bommelerwaard, in een protestants gezin behorend tot de behoudende flank van de Nederlandse Hervormde Kerk. Zijn werkzame carrière begon hij als baliemedewerker bij de Raiffeisenbank in Haaften waarna hij naar de gemeentepolitie van Rotterdam is gegaan. Daarna werd hij kaderlid, eerst bij de BCPA (Bond voor Christelijke Politie Ambtenaren), die later met de katholieke politiebond St. Michaël fuseerde tot de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP).
Inhoud
1 Voorzitter CNV
2 Na de vakbond
3 Nevenfuncties
4 Trivia
Voorzitter CNV
In 1986 trad hij toe als lid van het bestuur van de christelijke werknemersorganisatie Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). In juli 1992 voltooide hij een studie rechten en werd hij bestuursvoorzitter van het CNV. Hij hield in die functie herhaaldelijk pleidooien voor eigen verantwoordelijkheid van werknemers en ging discussies over verlaging van het minimumloon en beperking van de koopkracht niet uit de weg. Veelbesproken werd een vraag van hem in november 1992: of het wellicht verstandig zou zijn om vijf jaar “pas op de plaats te maken” en de opbrengst uit die loonmatiging te investeren in onderwijs en kwaliteit van de samenleving. Dit werd razendsnel in de media uitgemeten als een voorstel en mondde via een maatschappelijke discussie zelfs in de politiek uit als het ‘plan Westerlaken’. In zijn tijd groeide het CNV in zes jaar met 45.000 leden naar een ledental van 365.000. In december 1998 werd hij opgevolgd door Doekle Terpstra.
Na de vakbond
Op 1 januari 1999 begon Westerlaken als bestuursvoorzitter van ’s Heeren Loo Zorggroep, een zorgaanbieder voor verstandelijk gehandicapten.
Per 1 november 2007 werd Westerlaken lid van de Raad van Bestuur van het universitair medisch centrum Erasmus MC, waarin hij onder meer de portefeuilles patiëntenzorg, nieuwbouw en huisvesting in beheer heeft.
Op 1 januari 2012 werd hij bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Westerlaken moet daar orde op zaken stellen na grote problemen: in het ziekenhuis leidde in 2010-2011 de uitbraak van de Klebsiella Oxa-48-bacterie tot grote medische risico’s. Bij 10 patiënten is het niet uitgesloten dat de resistente Klebsiella verantwoordelijk was voor het overlijden of belangrijk heeft bijgedragen aan het uiteindelijke overlijden.
Nevenfuncties
Andere functies die Westerlaken bekleedt of heeft bekleed[1][2][3]:
Duovoorzitter (met werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes) van de Commissie Het Werkend Perspectief (2003-2007);
Lid Raad van Toezicht Universiteit Twente;
Lid Raad van Toezicht Vrije Universiteit/VUMC;
Lid curatorium VNO-NCW;
Lid Raad voor de Volksgezondheid en Zorg;
Lid van de Raad van toezicht van de Stichting Toekomstscenario’s Gezondheidszorg;
Bestuurslid Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN);
Commissariaat verzekeraar AXENT/AEGON;
Commissariaat Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden;
Commissariaat Start Holding en Start Uitzendbureau B.V.;
Commissariaat Bloemenveiling FloraHolland;
Lid Commissie Arbeidsparticipatie (2008);
Voorzitter programmacommissie Disability Studies (1 juli 2008);
Lid bestuur Start Foundation (september 2008);
Voorzitter Raad van Toezicht van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (14 december 2009).
Trivia
Anton Westerlaken is fervent motorrijder.
—De hamvraag die FvW had moeten stellen is welke positie deze twee mannen innamen ten tijde van de keuze voor het systeemmodel Zorgstelsel 2006.
Frappant is wederom te moeten vaststellen dat het kleine wereldje van de journalisten elkaar weer steunt. Ons kent Ons en ons vraagt niet door en kijkt niet verder.
Wie is Marcel Levi? ……………Daar steken wij blind onze beide handen voor in het vuur. Die man op deze manier afbranden geeft je plaatsvervangende schaamte voor het journalistieke niveau in Nederland.
Bottom line; wat is definitie van “innovatie” en wat volgt erop innovatief gedrag van de eersten? Lemmingen gedrag! En wat is lemmingengedrag volgens CPB directeur Coen Teulings? Lemmingengedrag is volmaakt rationeel gedrag. (zie CPB presentatie mei 2012).
Milton Friedman wist alles van lemmingen af en had er voor de zorgsector een antwoord op: er moet daar een rem op worden gezet en wel door de Overheid zelf. Milton Friedman? Wie is Milton Friedman? ………..
De rem op de ziekenhuizen bestond er wel degelijk. College Bouw was er een van. Waarom is College Bouw ook weer afgeschaft en per wanneer? En wat zijn de gevolgen van het afschaffen van College Bouw? En van de andere remmen op de bestedingen?
Daar weet Rob Scheerder alles van af. Wie is Rob Scheerder? …….
ANH Jansen
27 juli 2012 / 00:00http://www.skipr.nl/blogs/id1153-kan-nederland-vijftien-ziekenhuizen-missen.html
Wie is Rob Scheerder? Zie de link.
Prima man, voorzien van een flux de pen en die zijn hoofd er wel bij houdt.
ANH Jansen
27 juli 2012 / 00:52