Bucketlist

Omaha is een bedevaartsoord voor beleggers uit de hele wereld. Eind april werd daar in een enorm stadion de 51ste jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway bijgewoond door 40.000 beleggers uit de hele wereld. Dat behoeft wat toelichting.

Berkshire Hathaway was een fusiebedrijf van twee Amerikaanse textielfabrikanten dat zijn aandeelhouders hoofdpijn bezorgde. In 1965 nam Warren Buffett – toentertijd de jonge beheerder van een kleine besloten beleggingsclub – het roer over van de toenmalige directie. Hij sloot uiteindelijk de textielfabrieken en gebruikt het bedrijf als holdingmaatschappij voor zijn vaak zeer lucratieve beleggingen. Hij schopte het daarmee zelf tot multimiljardair annex zeer gul filantroop en maakte veel trouwe beleggers erg rijk.

Geld is maar geld, werk op tijd aan je bucketlist

De top van Berkshire Hathaway bestaat uit Warren Buffett (85) en zijn rechterhand Charlie Munger (92). Ongelooflijk hoeveel energie die oude mannen hebben voor een acht uur durende vergadering. Het geheim: ze hebben ontzettend veel lol in wat ze doen, nemen geen blad voor de mond en zijn super eigenwijs. Ze weten enorm veel van de bedrijven waarin ze deelnemen en zitten vol droge humor. Het bijwonen van dit spektakel stond al een tijdje op mijn bucketlist. Dat het er dit jaar van kwam, was eigenlijk ingegeven door de hoge leeftijd van de hoofdrolspelers.

Krap twee weken thuis kregen we het bericht dat mijn lieve schoonvader van 68 plots was overleden. Dat deed en doet ons veel verdriet. Achteraf wel gelukkig dat hij al op zijn 55ste met pensioen ging en is gaan reizen, tot aan China toe. Ik heb – als bedrijfseconoom en belegger – nooit gedacht dit te zullen schrijven: ‘Geld is maar geld, werk op tijd aan je bucketlist!’ Voor veel items op bucketlijstjes is echter wel geld nodig. Dus geld verdienen – door te werken, ondernemen, sparen en/of beleggen – blijft van belang. Maar je dromen pas laten uitkomen na je 67ste is een slecht idee.

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

 

Delen