Budgetpolis
Twee tegenstrijdige berichten over de budgetpolis afgelopen woensdag. Het ene bericht komt van patiëntenfederatie NPCF die verzekerden afraadt een budgetpolis te kiezen. Het andere van de financiële vergelijkingssite www.geld.nl die stelt dat de budgetpolis juist voor meer mensen interessant wordt. De zorgverzekeraars die deze polis aanbieden, hebben hiervoor namelijk meer zorgaanbieders gecontracteerd dan ze tot nu toe deden, concludeert de site.
Zelf heb ik op dit moment nog een naturapolis, maar ik overweeg om voor 2016 de overstap naar een budgetpolis te maken. Niet primair uit financiële overwegingen, want zo groot zijn de prijsverschillen niet. Ik zie de overstap meer als blijk van vertrouwen in de kwaliteit van ons zorgstelsel: we hebben in ons land niet te klagen over de kwaliteit van het zorgaanbod. Een voorselectie uit dit aanbod door de zorgverzekeraar zie ik dus niet als een reden om een ruimere keuzemogelijkheid te hebben dan een budgetpolis biedt. Zeker niet nu de zorgverzekeraars hebben besloten ook in deze polis breder te contracteren dan ze in de afgelopen jaren hebben gedaan.
Volledige keuzevrijheid heb ik met zo’n polis niet, dat weet ik en dat accepteer ik. Ik zie dat niet als een bezwaar. Een keuzemogelijkheid wil ik wel hebben, maar die vind ik relevanter – en reëler – dan volledige keuzevrijheid.
7 reacties
Edith Schippers en Frank van Wijck hebben ‘m ook.
Dank voor deze ondersteuning van de campagne van de Consumentenbond!
Alberts
3 december 2015 / 09:01Mensen komen vaak pas achter de beperking van de budgetpolis op het moment dat ze echt zorg nodig hebben. Voor 2016 is voor veel budget polissen nog niet eens bekend waar de zorg ingekocht is. Ik zou altijd pleiten voor een echte restitutiepolis. Budget polissen zijn daarnaast eigenlijk ook niet sociaal, net zoals een vrijwillig eigen risico (wat alleen gezonde mensen ten goede komt). Daarnaast is er steeds meer ongelijkheid in het basispakket tussen de verschillende polissen, terwijl het basispakket voor iedereen gelijk zou moeten zijn.
Raoul
3 december 2015 / 09:32Prima keuze Frank. Maar daar zit ook de crux. Jij weet waar je voor kiest (hoop je) maar veel mensen kiezen alleen op prijs en realiseren zich later pas dat Zekur niet altijd zo zeker is, en vaak zelfs een zeiker.
J Uithof
3 december 2015 / 12:32Je hebt gelijk als je stelt dat mensen niet altijd goed nadenken als ze een zorgpolis kiezen en dan achteraf voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan. Maar dat is nog geen reden om die polis als slecht te bestempelen. Mensen kunnen ook de verantwoordelijkheid nemen om eerst de voorwaarden te lezen voordat ze ergens voor tekenen. En als ze daartoe zelf onvoldoende in staat zijn, kunnen ze zich laten informeren.
Frank van Wijck
3 december 2015 / 12:40Er is een verschil tussen polisvoorwaarden, het contract tussen de verzekeraar en de verzekerde, en het contract tussen zorgaanbieder en verzekeraar. Bij een budgetpolis zijn de verschillen tussen die twee het grootst. Helaas geldt dat meer en meer ook voor de In Natura polissen en alle restitutie polissen, behalve bij DSW!
Jos de Blok van Buurtzorg is dan ook in zee gegaan met DSW. Heeft inzage gekregen in de contractvoorwaarden. De polisvoorwaarden zeggen immers helemaal niets! Komt door de functionele omschrijving van de te verzekeren en de te leveren zorg door de verzekeraar. Die ‘vrijheid’ weten verzekeraars heel goed uit te buiten, of zelfs te misbruiken! Is maar hoe je het bekijkt.
De Medische stand is aan zet om aan te geven dat de maat echt vol is met de wijziging in contractvoorwaarden zorgaanbieder en ONVZ! Ook ONVZ gaat over op profielen, clusters, dagprijzen met alle gevolgen van dien voor de verzekerden; dat wordt hen niet verteld. ONVZ schermt nu met ‘echte marktconforme restitutie prijzen”, maar kan niet die prijzen publiceren. Daar moet je op vertrouwen. Maar daarmee zegt ONVZ wel dat niet alles meer wordt vergoed. ONVZ verzekerden zullen moeten bijbetalen indien zij de middelen willen die zij willen hebben.
Beste signaal is dan ook om Jos de Blok te volgen en allemaal naar DSW over te stappen.
Buurtzorg weet als geen ander dat Koffie niet altijd Koffie is. Hulpmiddelen verschillen enorm in kwaliteit. Buurtzorg kan met DSW nog met de patiënt bepalen welk merk en welk middel voor die individuele patiënt geschikt is. Dat kan bij geen andere verzekeraar. Maximum vergoedingen, clusterprijzen, dagprijzen e.d. staan dat in de weg. DSW kan dit nog doen door op een ander segment in de extramurale farmacie de prijzen te drukken. Per saldo is DSW per gemiddelde verzekerde gemiddeld evenveel ‘kwijt’. Want ook voor DSW geldt de druk van de Minister middels het BKZ per segment!
Bewust niet gekozen voor een budget of in natura polis.
Na 10 jaar ONVZ overgestapt naar DSW. Kreeg op mijn kritiek na bekend worden contractvoorwaarden geen respons van ONVZ.
Wie A zegt moet ook B doen!
En als verzekerde krijg je geen inzage in de contractvoorwaarden! Het is zorgaanbieders verboden om over contractvoorwaarden met verzekerden te praten. Catch22.
Frank van Wijck en vele anderen houden zichzelf voor de gek of snappen het echt niet. Aan vergelijking met polisvoorwaarden heb je helemaal niets! Gaat om invulling van de functioneel omschreven te leveren zorg!
En daar mag de verzekeraar helemaal zelf over beslissen!
Geef als Medische stand dan ook het krachtstigste signaal af dat er bestaat en stap allemaal over op DSW.
ANH Jansen
3 december 2015 / 13:36Grappig dat Frank nog steeds lijkt te geloven dat zorgverzekeraars op basis van kwaliteit zorg inkopen; dat doen ze vrijwel uitsluitend op basis van de prijs. Dat ze daarna durven op te schrijven dat ze met bepaalde zorgverleners geen contract hebben gesloten omdat die “onvoldoende kwaliteit” bieden is een gotspe.
Bij deze race naar de bodem van de kosten zal de kwaliteit in toenemende mate in de knel komen. Bij een aantal hulpmiddelen is dat nu al het geval.
http://www.ftm.nl/exclusive/dagprijzen-zorgverzekeraars-botsen-met-belangen-patient/
Raymond Kolman
4 december 2015 / 11:52‘Uit recent onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek dat de reistijd bij sommige budgetpolissen in 2015 kon oplopen tot bijna anderhalf uur. Bovendien waren soms ziekenhuizen gecontracteerd met extreem lange wachttijden (tot wel 52 weken) of zelfs ziekenhuizen die onder toezicht stonden van de inspectie. Niet bepaald fijn als je daartoe als patiënt bent veroordeeld.’ Aldus Sandra Oltshoorn in het FD. Ik ben benieuwd of Frank al weet of hij volgend jaar ziek wordt. En of hij weet welke ziekte hij dan zal krijgen, en of ze chronisch is of niet. Met die wetenschap zal hij vast een goede budgetpolis kunnen kiezen. Net als de minister, want die neemt hem zelf ook …. Het lijkt bol.com wel.
Edwin Brugman
7 december 2015 / 08:31