Buitenlandselectie
Eens per maand plaats ik hier een selectie van links naar opmerkelijke nieuwe artikelen, afkomstig uit Engelstalige kwaliteitsmedia, over onderwerpen die te maken hebben met ziekte, gezondheid en gezondheidszorg. Dit zijn vooral ‘verhalende’ teksten, meestal van wat langere adem, en meer geschikt voor in de lees- of leunstoel dan voor achter het bureau.
The Benzodiazepine Pilgrim
Kleiner en minder bekend dan Dubrovnik en Split, is ook Opatija een bijzondere bestemming voor vakantiegangers die kiezen voor de kust van Kroatië. Maar weinigen van hen zullen beseffen, net als veel inwoners van Opatija zelf, dat dit de geboortestad is van Leo Sternbach (1908-2005), de chemicus die de geschiedenis in is gegaan als de ‘uitvinder’ (voor Hoffman-La Roche) van Librium en Valium. Dit persoonlijk getinte reisverslag voor Road & Kingdoms, geschreven door een auteur met zelf een ‘geschiedenis’ met Sternbachs tranquilizers, vult niet alleen een historische-kennislacune op. Maar maakt ook nieuwsgierig naar het Opatija van nu.
This Canadian doctor is going head-to-head with Gwyneth Paltrow over Goop
Jen Gunter is een van oorsprong Canadese gynaecoloog-verloskundige, nu werkzaam in de VS, die openlijk de strijd heeft aangebonden met het pseudo-medische zakelijk imperium van voormalig actrice Gwyneth Paltrow. Vooral laag-intelligente vrouwen zijn de doelgroep van Paltrows Goop, dat mensen bijvoorbeeld wijs wil maken dat je van tomaten obesitas krijgt en van condooms kanker. En dat dan in een moeite door allerlei producten uitvent zonder enige bewezen werking. Gunter, hier geportretteerd door de Toronto Star, is zeker niet de enige die wil waarschuwen tegen Goop. Twee jaar geleden al schreef de Canadese hoogleraar Timothy Caulfield een boek met als titel Is Gwyneth Paltrow Wrong About Everything? Maar heeft dit soort acties wel effect?
Is Gwyneth Paltrow’s pseudoscience winning?
Niet voldoende, is de boodschap van deze bijdrage die journalist Julia Belluz schreef voor Vox, en waarin zij signaleert dat het merk Goop op dit moment juist sterker is dan ooit. Je kunt nog zo vaak uitleggen dat body stickers met ‘helende’ werking niets anders zijn dan ‘misleading drivel’, net als ‘jade eggs for vaginas’. Maar, stelt Belluz vast: de doelgroep waarop Paltrow zich richt, heeft simpelweg geen boodschap aan echte informatie en aan echte feiten. En ze citeert recent onderzoek dat toont dat immuniteit voor dit soort ‘health bunk’ al op kinderleeftijd moet worden aangeleerd om later effectief te kunnen zijn – een taak dus voor het onderwijs.
Bismarck Tried to End Socialism’s Grip – By Offering Government Healthcare
Wie ‘conservatief’ of ‘rechts’ is, moet niks hebben van linkse hobby’s zoals betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. Dit is in elk geval het beeld dat we zien in de Verenigde Staten, waar Donald Trump en zijn Republikeinen in het Congres de afgelopen zes maanden van alles hebben geprobeerd om Obamacare de nek om te draaien. (Tot nu toe zonder succes.) Precies het tegenovergestelde zien we in dit artikel uit Smithsonian Magazine, dat beschrijft hoe Otto von Bismarck in 1883 als eerste in de geschiedenis een wet doorvoerde die voorzag in zorgverzekering voor gewone werknemers en arbeiders. De conservatieve rijkskanselier van het toen net voor het eerst verenigde Duitsland deed dit eerst en vooral om zo de snel aan aanhang winnende sociaal-democraten politiek de wind uit de zeilen te nemen. Dat laatste zou op termijn een illusie blijken. Maar hoezeer Bismarcks Krankenversicherungsgesetz voorzag in een maatschappelijke behoefte, blijkt wel uit de succesvolle export ervan naar Frankrijk, België en Nederland. Dat dit laatste gebeurde tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, heeft ook bij ons een blijvende rol voor dit model niet in de weg gestaan.
The Allure of Trump’s Narcissism
Dat Donald Trump geen Einstein is en ook niet het buskruit heeft uitgevonden, is iets dat speciaal de afgelopen weken bijna dagelijks verder duidelijk is geworden. Dat ondanks alle blunders, uitglijders en tegenslagen de harde kern van zijn kiezersaanhang hem onverminderd trouw blijft, is het onderwerp van dit essay in de Los Angeles Review of Books. De auteur, Harvard-historicus Elizabeth Lunbeck, heeft weinig boodschap aan de actuele discussie onder Amerikaans psychologen en psychiaters over de (on)toelaatbaarheid van het analyseren van, en oordelen over, de persoonlijkheid van iemand die geen cliënt of patiënt van je is. Voor haar is zonneklaar dat Trump een schoolvoorbeeld is van extreem narcisme. Maar in plaats van als aandoening, stoornis of zwakte, ziet zij dit in Trumps geval juist al bron van kracht: ‘His narcissism is a resource for – not an impediment to – his electoral and political success.’ Echt nieuw is dit soort redenering, over de dynamiek tussen ‘sterke leiders en hun volgelingen’, niet. Hier komt nog bij dat dit verhaal mede gebaseerd is op nogal wat psychoanalytische luchtfietserij. Maar aan de overtuigingskracht ervan doet dit, vreemd genoeg, weinig tot niets af.
Sylvia Plath and the NHS
De blijvende interesse in de persoon van Sylvia Plath, heeft behalve met haar werk als dichter en schrijver vooral ook te maken met haar tragische dood op 30-jarige leeftijd. In februari 1963 pleegde zij in Londen zelfmoord, moeder van twee jonge kinderen, in de steek gelaten door haar man, ten prooi aan financiële zorgen en terugkerende episodes van depressie. Dit artikel in de London Review of Books focust op de vraag waarom Plath in die moeilijke periode niet terugkeerde naar de Verenigde Staten: naar haar geboorteland, en haar familie. Uit brieven die zij schreef aan haar broer en aan haar moeder, blijkt dat vooral één factor de doorslag gaf: de goede, voor haar gratis medische zorg die ze in Engeland kon krijgen – ook toen al in schril contrast tot hoe dit geregeld was in de VS.
Atul Gawande on Priorities, Big and Small
Tyler Cowen is de op dit moment meest scherpzinnige econoom ter wereld; en wie Atul Gawande is, behoeft hier geen verdere toelichting. ‘The surgeon, researcher, and celebrated writer joined Tyler for a conversation on why Watson will never diagnose your illness, what’s missing in medical education, Knausgård versus Ferrante, indie music, why Gawande is a terrible patient…’ Van begin tot eind de moeite waard, om hier op Medium.com te lezen als transcript; of om, beter nog, rustig te beluisteren als audiofile van 57 minuten.
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/333856456″ params=”color=ff5500″ width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]