Buitenlandselectie

Een keer in de maand plaats ik hier een stuk of vijf links naar opmerkelijke nieuwe ‘leesverhalen’, meer voor in de leunstoel dan voor achter het bureau, afkomstig uit vooral Engelstalige media, over onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg en gezondheid.

The Paramedic Murderer of Narrowsburg, N.Y.
Uit The New York Times Magazine dit truecrime verhaal over de bizarre subcultuur van het ambulancepersoneel van Jamaica Hospital Medical Center in Queens, buitenwijk van New York City. “It’s this invisible world that nobody knows about. You have all these people who get involved in bizarre situations all the time…”

When Floating Hospitals Roamed The Seas
Niet zozeer om te lezen, maar vooral om naar te kijken: deze fascinerende serie historische foto’s van varende ziekenhuizen vanaf midden negentiende eeuw tot nu. Met Amerikaanse, Britse en Chinese voorbeelden; vaak – maar niet altijd – met een militair aspect; en soms ook als instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

World War One: The many battles faced by WW1’s nurses
BBC News Magazine brengt dit artikel over de moeizame strijd om erkenning voor de betekenis en inhoud van het beroep van verpleegster. Met als startpunt de Eerste Wereldoorlog, toen vooral jonge Britse vrouwen van betere komaf totaal onvoorbereid, en nauwelijks getraind, naar het front werden gestuurd. In hetzelfde artikel een aantal links naar nog andere artikelen over hoe WO I de uitoefening van de geneeskunde voorgoed veranderde.

What Michael Did
Aangrijpend verhaal uit Ontario, in Canada, over hoe een schizofrene jongeman twaalf jaar geleden zijn moeder om het leven bracht. En over hoe zijn mede-gezinsleden en hijzelf sindsdien hun leven, en hun onderlinge betrekkingen, weer op de rails wisten te krijgen. Dit laatste mede dank zij de inzet van – door critici vaak zo verguisde – psychofarmaca.

Bill and Hillary Clinton go woo with Dr. Mark Hyman and “functional medicine”
Bill en Hillary Clinton hebben iets met gezondheidszorg. Hillary was de drijvende kracht achter een eerste, helaas mislukte poging om Amerika een fatsoenlijk zorgstelsel te bezorgen, tijdens Bills eerste presidentiële termijn van 1992 tot 1996. En anno 2014 is Bill een van de meest effectieve en eloquente pleitbezorgers van het nog steeds zo controversiële Obamacare. So far, so good – maar intussen zal menig Clintons-aanhanger het echtpaar niet willen volgen in hun kennelijke voorliefde voor ‘functional medicine’, een variant van alternatieve geneeskunst. Zoals de auteur van dit boze artikel op www.sciencebasedmedicine.org.

Life and death at his fingertips: watching a brain surgeon at work
Uit de New Statesman komt dit profiel van de prominente Britse neurochirurg Henry Marsh (64), tevens ooggetuigenverslag van een door hem uitgevoerde hersenoperatie. Aanleiding is het verschijnen van zijn memoires. Aan de orde komen onder meer Marsh’ onbevangen kijk op zijn eigen vak. Zijn jarenlange onvermoeibare inzet, naast zijn gewone werk in Londen, voor de opbouw van betere neurochirurgische zorg in Kiev, in de Oekraïne. En zijn ergernis over de almaar toenemende bureaucratisering waarbinnen ook in Engeland artsen hun werk moeten doen.

Delen