Buitenlandselectie

Elke laatste vrijdag van de maand plaats ik hier een aantal links naar opmerkelijke nieuwe ‘leesverhalen’, meer voor in de leunstoel dan achter het bureau, afkomstig uit vooral Engelstalige media, over onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg en gezondheid

Nog vier nachten slapen, en dan start in de Verenigde Staten een belangrijke, spannende nieuwe fase in de uitrol van ‘Obamacare’, met de lancering van online-marktplaatsen waar onverzekerden zich tegen nieuwe, veel gunstiger condities dan tot nu toe mogelijk was, tegen ziektekosten kunnen verzekeren. Een verhelderende achtergrondanalyse vond ik vandaag bij The New Republic, geschreven door een – gematigde – voorstander van deze politiek zo controversiële hervorming.

Slate, wat mij betreft de laatste tijd uitgegroeid tot Amerika’s beste site met nieuws- en achtergronden over de meest uiteenlopende onderwerpen, voor een intelligent en nieuwsgierig lezerspubliek, is gestart met een bijzondere journalistieke productie rond het thema ‘Why Are You Not Dead Yet’. Ofwel: wat zijn de belangrijkste oorzaken van de verdubbeling van de levensverwachting de afgelopen 150 jaar. Aanbevolen.

Hierop aansluitend, een uitvoerig omslagartikel in Time, ‘Google vs. Death’, met als onderwerp ‘How CEO Larry Page has transformed the search giant…’, met een ‘exclusive look at his boldest bet yet – to extend human life’.

Bij Salon een bespreking van ‘Five Days at Memorial’, een nieuw boek van journalist (en zelf arts) Sheri Fink over wat zich afspeelde in een groot ziekenhuis in New Orleans tijdens de catastrofe van de orkaan Katrina in september 2005. Een soms verbijsterend verhaal, over een medische staf die allerlei onmogelijke besluiten moest nemen over leven en dood van individuele patiënten, in een ziekenhuis dat veranderd was in een bijna onvoorstelbare hel op aarde. Een geschiedenis ook met een lange staart, van onder meer het ter verantwoording roepen van de vele betrokkenen (artsen, verpleegkundigen, de eigenaars van het ziekenhuis) die, ondanks de moeilijke omstandigheden, zware fouten zijn aangerekend.

Dat Rusland een gigantisch alcoholismeprobleem heeft, is niet onbekend. Maar nu bij The Atlantic een boeiend overzicht van de geschiedenis hiervan, plus een antwoord op de vraag waarom de Russische regering hier zo weinig tegen onderneemt.

Tot slot in The Wall Street Journal een artikel, ‘Robots vs. Anesthesiologists’, over hoe nieuwe technologie (van Johnson & Johnson) het mogelijk maakt om veel goedkoper dan tot nu toe mogelijk was een colonoscopie te verrichten – en over hoe artsen zich hier tegen verzetten. En in Business Week het aangrijpende maar tegelijk ook inspirerende verhaal van hoe een jonge vrouw in 1984 na een verschrikkelijk verkeersongeluk blijvend blind raakte,  medisch weer – voor zover mogelijk – herstelde, en nu, bijna dertig jaar later, een veelbelovend nieuw softwarebedrijf heeft gelanceerd waarin durf-investeers al vijf miljoen dollar hebben gestoken.

Voor een dagelijkse buitenlandselectie van actueel nieuws over zorgissues van kosten en kwaliteit: link naar mij op LinkedIn (via flip@bureauflipvuijsje.nl), of volg mij op Twitter: @flipvuijsje.

 

Delen