Buitenlandselectie

Elke laatste vrijdag van de maand plaatst Flip Vuijsje hier een aantal links naar opmerkelijke nieuwe ‘leesverhalen’, meer voor in de leunstoel dan achter het bureau, afkomstig uit vooral Engelstalige media, over onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg en gezondheid.
Hét internationale zorgnieuws van de afgelopen weken betrof natuurlijk Obamacare. Vanwege de tijdelijke ‘shutdown’ van de federale overheid van de Verenigde Staten, als gevolg van de politieke patstelling tussen voor- en tegenstanders. Maar ook vanwege de verbijsterende technische problemen met de per 1 oktober gelanceerde website waarop niet-verzekerde Amerikanen vanaf nu een zorgpolis (zouden) kunnen afsluiten. Voor een helder en onbevangen overzicht van wat er nou precies aan de hand is, zie dit artikel in The Economist van vandaag.

Het verhaal van Malala Yousafzai, het Pakistaanse schoolmeisje dat een moordaanslag door de Taliban overleefde, is onderwerp van een nieuw boek door de Britse journalist Christina Lamb. In The Sunday Times vertelt de auteur hoe het was om Malala een jaar lang van dichtbij te mogen volgen, een verhaal vol ernst maar soms ook humor, inclusief indringende details over hoe Britse artsen ervoor hielpen zorgen dat Malala fysiek nu weer grotendeels hersteld is.

Altijd al gedacht dat ‘traditionele Chinese geneeskunst’ vooral een kwestie is van oplichterij en bedrog? (Of juist nog steeds overtuigd van het tegendeel?) Dan is het zeker de moeite waard om te lezen, in een bijdrage voor Slate door Alan Levinovitz, assistant professor of Chinese philosophy and religion aan James Madison University in Virginia, dat degene die persoonlijk het meest verantwoordelijk is voor het cynisch en doelbewust misleiden op dit punt van de Chinese én westerse wereld, niemand minder is dan Mao Zedong, de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis van de mensheid.

Nog een nieuw verschenen Amerikaans boek: Wheelmen: Lance Armstrong, the Tour de France and the Greatest Sports Conspiracy Ever, geschreven door twee verslaggevers van The Wall Street Journal. In die krant verscheen ook deze voorpublicatie, met onder meer een onthullende beschrijving van een illegale bloedtransfusie tijdens een etappe in de Tour van 2004.

Op zoek naar minstens 25 miljoen klanten die elk 99 dollar willen neertellen voor het laten maken van een ‘genetic blueprint’. In Mother Jones een uitgebreid profiel van Anne Wojcicki, getrouwd met (maar nu in scheiding van) Google-medeoprichter Sergey Brin, en oprichter van 23andMe, een grootscheeps vanuit Silicon Valley gefinancierd bedrijf met de ambitie om ‘the health care industry as we know it’ compleet te veranderen.

En tot slot iets heel anders, namelijk de alleroudste wijn ter wereld. Die ligt op u te wachten in Frankrijk – om precies te zijn in de kelders van de Hospices de Strasbourg, dus ook medisch helemaal verantwoord.

Delen