Buitenlandselectie

Elke laatste vrijdag van de maand plaats ik hier een aantal links naar opmerkelijke nieuwe ‘leesverhalen’, meer voor in de leunstoel dan achter het bureau, afkomstig uit vooral Engelstalige media, over onderwerpen die direct of indirect te maken hebben met gezondheidszorg.

In de Engelstalige versie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, verscheen onder de titel ‘Why We Are Allowed to Hate Silicon Valley’ dit betoog van Evgeny Morozov, internationaal gerenommeerd criticus van de langetermijneffecten van de internetrevolutie. Ook relevant voor de gezondheidszorg, om minstens twee redenen. Vanwege het vreemde contrast dat Morozov constateert tussen het breed gewortelde maatschappelijk wantrouwen richting ‘Big Pharma’ en de kritiekloze attitude richting ‘Big Data’. En vanwege de door velen voorspelde, onstuitbare opmars van Big Data in alle regionen van de gezondheidszorg.

Iets totaal anders, dit artikel uit The Times Literary Supplement, speciaal voor liefhebbers van obscure, bizarre maar fascinerende geschiedenissen. Het gaat over Emanuel Swedenborg (1688-1772), Zweeds wetenschapper, filosoof en theoloog, die onder meer ook pionierend hersenonderzoek deed. Of eigenlijk over: Swedenborgs eigen schedel, die na zijn dood door de eeuwen heen object werd van onderzoek, controverse, en niet te vergeten diefstal (‘craniokleptie’), om in de jaren vijftig van de vorige eeuw ten slotte op te duiken in Swansea in Wales, de stad van Dylan Thomas….

In Philadelphia magazine, een indringend, verontrustend maar tegelijk invoelend geschreven verhaal, waarvan de auteur niet op voorhand uit is op moreel veroordelen, over een ouderpaar dat is aangeklaagd wegens het laten overlijden, door alle doktershulp te weigeren, van hun twee zoontjes. De ouders zelf, lid van de First Century Gospel Church, zien dit anders: dit was de wil van God.

Indirect op het voorgaande aansluitend, dit item op io9.com, over ‘10 Famous People Who Were Killed By Bad Medicine’. Onder wie George Washington, Sylvia Plath, Napoleon, John Keats, Karel II van Navarra en Steve Jobs. Lees vooral het item over laatstgenoemde, waarin de samenstellers van deze opsomming terecht waarschuwen tegen achteraf, met ‘hindsight’, gemakzuchtig ridiculiseren van wat dokters vroeger fout deden.

Genuanceerd en open minded is ook dit artikel uit The Atlantic, over de relatie tussen het seizoen waarin iemand is geboren (al dan niet opgevat in de zin van ‘sterrenbeeld’), en de ontvankelijkheid voor specifieke ziekten. Ofwel een onderzoek naar de voors en tegens van medische astrologie – maar schrikt u niet, het is niet wat u (misschien) vreest.

Tot slot gevonden op medium.com, alweer zo’n onbevangen nieuwe contentsite waarvan er in de VS almaar meer bij komen, een blik in een toekomst waarin antibiotica-resistentie onomkeerbaar is geworden, met alle gevolgen voor mens én dier (lees: veestapel). Lees en huiver.

Delen