Buitenlandselectie
Should we be mindful of mindfulness?
Voor de een is het een nieuw, heilzaam alternatief voor traditioneel mediteren, voor anderen de zoveelste nieuwe hype van new-age-achtige kwakzalverij voor menselijke geest. Maar in Engeland vergoedt de National Health Service al sinds 2004 mindfulnesstherapie als middel tegen depressie. En nu is er dan dit artikel in The Guardian, over wat er wetenschappelijk bekend is over het nut van mindfulness – met als bottom line: ja, het helpt (soms) wel degelijk.
Waking up in a mental hospital isn’t something you plan for
Ook in The Guardian, dit excerpt uit The Last Asylum: A Memoir of Madness, van de gerenommeerd Britse auteur, historicus én zelf voormalig psychiatrisch patiënt Barbara Taylor. In deze indringende geschreven episode wijst zij onder meer op het belang van onderlinge patiëntencontacten binnen instellingen, dat helaas verloren gaat in de huidige trend naar ‘zo veel mogelijk zelfstandig laten wonen’.
This old man – Life in the nineties
Veel meer dan bij ons, is het in (kwaliteits)media in Engelstalige landen heel gewoon dat schrijvers uitgebreid en vooral openhartig verslag doen van persoonlijke ervaringen op het gebied van gezondheid en ziekte. Uit The New Yorker komt dit testimonial, confronterend maar ook soms humoristisch en uiteindelijk toch optimistisch, over hoe het is om 93 te zijn, met veel aandacht voor het onvermijdelijke proces van fysieke aftakeling. Auteur is senior editor en staff writer Roger Angell, ook bekend als sterauteur op het gebied van baseball.
Crippling injustice
Altijd weer opnieuw wordt ons van alles aangepraat over de vermeende morele superioriteit van ‘de oosterse cultuur’. Veel meer dan in ons eigen materialistische en oppervlakkige Westen, zouden daar (nog) waarden domineren als ‘respect’ voor bijvoorbeeld ouderen en wijzen. Maar in elk geval in China, bestaat voor één categorie mensen totaal geen respect, namelijk fysiek en/of geestelijk gehandicapten. Lees dit shockerende artikel uit Aeon Magazine, en laat u daarna nooit meer iets wijsmaken over de zegeningen van het Confucianisme. (En o ja: de enige groep die in China wél veel voor gehandicapten doet, is de kleine christelijke minderheid.)
Ghosts of the tsunami
Om nu niet meteen alle oosterse cultuur over één kam te scheren, uit The London Review of Books dit zeer bijzondere verhaal door de Britse journalist en Azië-kenner Richard Lloyd Parry, die verslag doet vanuit het gebied in Japan dat zo zwaar is getroffen door de tsunami en aardbeving van maart 2011. Een lokale (boeddhistische) priester ontfermt zich daar bijna fulltime over de zielen van de twintigduizend doden die toen zijn gevallen, en die zich, zo lang ze niet voldoende helende aandacht en troost hebben ontvangen, als kwelgeesten-tegen-wil-en-dank blijven nestelen in lichaam en geest van overlevenden. Vanuit het grijze gebied tussen religie en posttraumatische-stress-therapie, en hoe dan ook intrigerend en inspirerend.
10 scientists who completely ignored the idea of human rights
Listverse is een website met beredeneerde top-10-lijstjes over van alles en nog wat, dus ook over (vooral medisch-) wetenschappelijke onderzoekers die hun streven naar eigen roem en succes lieten prevaleren boven ethische consideraties. (“Sadly, it’s all too often that it’s the researcher and his work that’s remembered, and not the people who were killed, traumatized, and dosed with radiation in order for one man [or woman] to climb to the top of the pile.”)