Buitenlandselectie – In de fout
Eens in de maand plaats ik hier een selectie van links naar opmerkelijke nieuwe ‘leesverhalen’, meer bedoeld voor in de leunstoel dan voor achter het bureau. Ze zijn afkomstig uit Engelstalige kwaliteitsmedia, en gaan over onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg en gezondheid. (Voor dagelijkse buitenland-updates: volg mij via Twitter @flipvuijsje)
Medische zorg is een mooie zaak, die de mensheid onnoemelijk veel goeds heeft gebracht. Maar soms ook pakt dit anders uit. Zoals blijkt uit deze zeven publicaties, over zaken variëren van op zijn minst bedenkelijk tot uitgesproken en schrijnend fout.
The making of Dr. Oz
‘Health reporter, evidence enthusiast’ Julia Bellow van het onvolprezen Vox schreef dit uitgebreide profiel van dokter Mehmet Oz. Omschreven als ‘misschien wel Amerika’s meest invloedrijke medische professional’, combineert Oz een positie als gerespecteerd cardio-thoracaal chirurg aan Columbia University in New York, met de rol van mega-succesvolle televisiedokter. In die laatste rol ondervindt Oz steeds meer kritiek, zowel vanuit serieuze media als uit de medische wereld zelf, vanwege zijn ongegeneerd uitventen van alternatieve kwakzalverij. Toch lijkt voorlopig de kans niet groot, dat zijn positie als ‘America’s doctor’ gaat wankelen.
To Hell and Back in the Chinese Healthcare System
Een gruwelijk, verbijsterend, maar waargebeurd verhaal uit de internationale editie van Der Spiegel. Een Chinese bouwvakarbeider met trombose in beide benen wordt in de regio Beijing en omstreken van ziekenhuis naar ziekenhuis gestuurd, financieel kaalgeplukt én uiteindelijk nergens geholpen. Resteert alleen: zelfamputatie, met zaag en zonder verdoving, wat uiteindelijk ook zijn redding brengt. Verplicht lezen voor iedereen die, samen met Emile Roemer van de SP, vindt dat óns zorgstelsel ‘voor geen meter deugt’.
Murder in Black and White
In 2013 alweer reconstrueerde Los Angeles Magazine het verhaal van een legendarische ‘doktersmoord’ uit 1959. Dader was prominent arts en society-hotshot Bernard Finch, bijgestaan door zijn minnares en secretaresse Carole Tregoff. Slachtoffer was Finchs (tweede) vrouw Barbara, geveld door een dodelijke kogel in de rug. Wat dit verhaal vooral nog weer eens duidelijk maakt, is de sfeer van niet alleen glamour maar ook van vermeende almacht en onaantastbaarheid die in die tijd, in elk geval in Amerika, was verbonden met het beroep van arts.
Inside a Medical Mass Murder Case
Uit Newsweek deze gedetailleerde onderzoekjournalistieke reconstructie van een groot ‘Killer Pharmacy’-schandaal dat zich afspeelde in de jaren 2010-2012. Door injectie met steroïden van een op allerlei fronten foute compounding apotheek uit Massachusetts, raakten 800 patiënten besmet met fungale meningitis; van hen zijn 64 overleden. Intussen zijn 14 betrokkenen aangeklaagd, onder meer voor moord.
Dear Life: on caring for the elderly
Op de Australische website The Monthly legt arts Karen Hitchcock, zelf insider met veel ervaringskennis, uit hoe ziekenhuizen en medisch (super)specialisten oudere patiënten met comorbiditeit systematisch in de steek laten. Niemand wil zijn vingers branden aan deze lastige gevallen, en ‘general medicine’ en geriatrie zijn weinig populaire loopbaankeuzes. Interessante vraag: is dit een specifiek Australisch probleem – of ook herkenbaar van meer dichtbij?
Cruel Medical Experiments On Slaves Were Widespread In The American South
Het was al langere tijd bekend, maar pas nu brengt nieuw onderzoek de ware omvang aan het licht van schandalige medische praktijken in het Diepe Zuiden van de VS, midden van de 19de eeuw. Zonder enige terughoudendheid, en openlijk gerapporteerd in medisch-wetenschappelijke tijdschriften van toen, werden de lichamen van zwarte slaven gebruikt als object van medische experimenten. Lichamen van dode slaven, die hierdoor nog steeds geld op konden brengen. Maar ook van levende slaven.
I Fooled Millions Into Thinking Chocolate Helps Weight Loss
Voordat u nou gaat denken dat alléén in de medische wereld foute dingen gebeuren, tot slot een voorbeeld uit de wereld van diezelfde media die vaak zo gretig over ‘andermans’ fouten rapporteren. Afgelopen week onthulde de Amerikaanse wetenschapsjournalist John Bohannon, op io9.com, hoe hij de resultaten de wereld heeft ingestuurd van een met ópzet zeer ondeugdelijk opgezet onderzoek, uitgevoerd in Duitsland, waar media wereldwijd massaal in trapten. Een ontluisterende ontmaskering van journalistieke luiheid en gemakzucht. Met maar één klein lichtpunt: lézers, in hun online commentaren, toonden zich een stuk alerter, slimmer en kritischer.