Buitenlandselectie: kritiek
“I’ll keep poking doctors with a stick.” Dit schreef, vorig jaar alweer, Aaron Carroll van The Incidental Economist, een Amerikaanse blogsite gewijd aan kwaliteit en kosten van gezondheidszorg. Aanleiding was een heftige openbare klaagcampagne door artsen, over de omstandigheden waarbinnen zij hun beroep uitoefenen.
In zijn blog ontzenuwde en relativeerde Carroll genadeloos een aantal van die klachten, zoals over ‘administratieve rompslomp’, ‘te lage beloning’, ‘inmenging door buitenstaanders’. Hij deed dit niet alleen met kennis van zaken en recht van spreken – zelf is hij hoogleraar kindergeneeskunde – maar ook zonder negatief te willen zijn. “I write pieces like this not because I want to point out that doctors are greedy. Nor do I do it because I ‘hate’ doctors.” Integendeel, “physicians are great”, maar juist dáárom spaart hij ze niet met eerlijke kritiek: “That’s how I show my love.”
Kritiek is altijd een goeie zaak, zolang die maar onderbouwd, constructief en niet-eenzijdig is. Vanzelfsprekend ook in de gezondheidszorg, met een heldere taak voor de media. In Nederland wordt die taak ook duidelijk opgepikt. Maar dit gebeurt wel, is soms mijn indruk, volgens een patroon. Kritische media, en kritische journalistiek, richten zich ongeremd op ‘institutionele spelers’ in en rond de zorg. Op de overheid: de regering zelf, maar ook grote uitvoeringsorganisaties. Op zorgverzekeraars natuurlijk. Op de farmaceutische industrie. En soms ook wel, bij speciale aanleiding, op ziekenhuizen.
Wat we minder zien, is een vergelijkbaar kritisch volgen van medische professionals, en van hun beroeps- en belangenorganisaties. Niet dat dit bij ons helemaal níet gebeurt, maar Nederland loopt hierin niet voorop. Ik heb ook wel een idee waardoor dit komt, maar dat is een onderwerp apart. Waar ik nu liever de aandacht voor vraag, is een selectie van recente voorbeelden uit media in andere landen. Voorbeelden die twee dingen met elkaar gemeen hebben: ze komen uit serieuze, niet-vooringenomen kwaliteitsmedia; en ze stellen kritische vragen over specifiek de rol van medische professionals.
Zeit für einen neuen Eid
Het Duitse weekblad Die Zeit bracht afgelopen week een diepgravend artikel dat inhaakt een probleem dat deels specifiek Duits is: de optie om als patiënt voor extra dingen ‘bij te betalen’, direct tijdens een consult bij een arts. Dokters bezwijken hierdoor, vindt de auteur, steeds vaker voor de verleiding om méér onderzoek en verrichtingen te doen dan nodig is. Waarbij het belang van de patiënt ondergeschikt wordt gemaakt aan het inkomensbelang van de arts. Eén mogelijke remedie: eerherstel voor de traditionele artseneed, in een nieuw-geformuleerde versie die meer recht doet aan de wereld van nu.
Aansluitend op ditzelfde thema, van ‘artsen en financieel eigenbelang’, drie recente artikelen uit achtereenvolgens Canada, Groot-Brittannië en Australië:
In het dagblad The Globe and Mail haalt public health reporter André Picard hard uit naar de artsen in de provincie Ontario, en naar hun beroepsorganisatie. Die zouden in hun protest tegen een door de overheid verordonneerde tariefverlaging, alle redelijkheid uit het oog hebben verloren. Dit wat betreft de inhoud van hun campagne, die te veel focust op alléén maar geld, en blijkt geeft van een ongepaste sense of entitlement (‘aanspraak maken op’). Maar ook wat betreft de vorm daarvan: onfatsoenlijk-persoonlijke aanvallen, ook via social media, op de verantwoordelijke minister.
Ook in het Verenigd Koninkrijk speelt momenteel een hard arbeidsvoorwaardenconflict tussen regering en (jonge) artsen, waarbij de laatsten niet terugdeinzen voor het dreigement van staking. In het dagblad The Guardian waarschuwt Henry Marsh, prominent hersenchirurg (en schrijver van mooie boeken), voor het risico van een vertrouwensbreuk met het publiek. Ook Marsh heeft kritiek op het regeringsbeleid. Maar hij weet tegelijk, schrijft hij, door zijn brede ervaring in ook andere landen dan de UK, ‘that doctors are easily corrupted’. Juist een ‘gesocialiseerd’ zorgstelsel als de Britse National Health Service is zodanig ingericht, dat die verleiding steeds minimaal blijft. Maar wie nu gaat staken, riskeert juist een situatie waarin hervormingen kunnen worden doorgedrukt die het medisch beroep alleen maar (verder) vercommercialiseren.
Dat artsen, net als iedere andere beroepsgroep, financieel corrumpeerbaar zijn, is ook de strekking van dit artikel uit het Australische dagblad Financial Review. Het onderwerp hier is ‘extortionist fees for prostate cancer treatment’. Waarbij het de Urological Society of Australia and New Zealand zelf is, die hier het hardst aan de bel trekt.
Doctors, Not Parents, Are The Biggest Obstacle To The HPV Vaccine
Een onderwerp dat helemaal niets met geld te maken heeft, wordt aangekaart op de website van Amerika’s National Public Radio. Aanleiding is de achterblijvende vaccinatie van meisjes, maar ook jongens, tegen het humaan papillomavirus. De gangbare verklaring hiervoor, ook vanuit artsenkring, is dat het in de eerste plaats de ouders zijn die hierop aangesproken moeten worden, Maar nieuw onderzoek van Harvard Medical School haalt dit beeld onverwacht onderuit: het probleem zit eerder bij veel huis- en kinderartsen.
When Surgeons Multitask
Een team van onderzoekjournalisten van The Boston Globe rapporteerde onlangs uitgebreid over “The Little-Known Practice of Concurrent Surgeries”, waarbij een (‘ster’)chirurg twee operaties tegelijk uitvoert zonder dat patiënten dit weten. Website ProPublica haakt hierop in met een gesprek met twee van de betrokken Globe-reporters, over “how they got tipped off to this issue”; over “clashing opinions in the medical community”; en over hoe moeilijk het is om vanuit het gesloten bastion van de ziekenhuiswereld informatie los te krijgen. Met ook een link naar het Boston Globe-artikel zelf.
Most Young Physicians Love Their Electronic Health Records
We zagen het al bij Henry Marsh, en bij Australiës urologen: kritiek in de vorm van zelfkritiek, dus vanuit eigen professionele kring, is helemaal niet ongebruikelijk. Op Amerika’s beste artsenblogsite KevinMD stond pas nog deze hartekreet van een jonge arts: Believe it or not, ik en mijn generatiegenoten vinden elektronisch patiëntendossiers geweldig. Waarbij ook helder wordt uitgelegd waarom, in een krachtige repliek aan nogal wat (vooral oudere?) artsenstemmen die juist luidkeels en publiekelijk getuigen van hun aversie tegen het epd.
How Doctors Take Women’s Pain Less Seriously
Tot slot een voorbeeld uit een genre dat opnieuw buiten Nederland meer lijkt ontwikkeld dan bij ons: in publieksmedia verslag doen van een medische misser, bijna-misser of anderszins foute gang van zaken. Met in dit geval, gepubliceerd door The Atlantic, nog een extra dimensie erbij. Het is de stelling van deze auteur, dat (pijn)klachten van vrouwen, ook als die heel ernstig zijn, gemiddeld minder serieus worden genomen dan die van mannen. Met potentieel ernstige gevolgen, blijkt uit deze SEH-case in een ziekenhuis Brooklyn. Waar het overigens niet alleen (mannelijke) dokters zijn die er niet goed van af komen, maar ook (vrouwelijke) nurses.
3 reacties
Echt waar Flip? Doen journalisten in Nederland hun werk niet goed? Richten zij zich in tegenstelling tot hun buitenlandse collega’s ongeremd op ‘institutionele spelers’ in en rond de zorg? Och gossie toch; arme overheid, arme zorgverzekeraars.
Je weet dat dat niet klopt toch? Na politici, is er geen beroepsgroep die meer onder het vergrootglas ligt dan die van (para)medici. Elke fout, elke bijna-fout; alles wordt breed uitgemeten in de media. En terecht, want gezondheidszorg is voor iedereen uiterst belangrijk en dus mogen/moeten we elkaar scherp houden.
Maar vertel nou niet aan ons dat onze media onze zorgprofessionals niet kritisch volgen. Dat doen ze wel, uitermate kritisch zelfs. En dat ze dat ook doen bij de instituties in de zorg, is alleen maar bewijs van goed vakmanschap. Zo hoort het.
Van alle bijgeplaatste linkjes, ben ik geenszins onder de indruk. Moeten die als bewijsmateriaal dienen? En bewijsmateriaal waarvan dan? Wat probeer je hier te zeggen? Dat zowel journalisten als zorgprofessionals ongestoord hun werk slecht kunnen doen in Nederland? Nou, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Beide beroepsgroepen doen het in vergelijking met hun buitenlandse collega’s over het algemeen genomen erg goed. En als dat niet zo is, is er altijd wel een journalist in de buurt die dat aan de kaak stelt.
Marjan
29 november 2015 / 12:49Beetje “filosoof” glimlacht om zo’n naïeve text “Kritiek is altijd een goeie zaak, zolang die maar onderbouwd, constructief en niet-eenzijdig is.”
Uw omschrijving is meer een soort “wensdefinitie” van kritiek….
G K Mitrasing
29 november 2015 / 21:23Binnenlandselectie : kritiek.
Ik moet u meteen iets bekennen. Ik bén geschrokkenvan dit artikel, maar om een andere reden Want hoe is het mogelijk dat een intelligent en kritisch denkend man als u zich zo beperkt door uw eigen wereldbeeld en uw eigen selectieve citaten ?
Nee, het omgekeerde zult u mij niet horen zeggen: dat juist die journalisten allemaal onbetrouwbaar zijn. Natuurlijk, sommige journalisten verdienen in Nederland gemiddeld inkomens waarvan de modale burger alleen kan dromen. Maar ik weet niet zeker of dit wel zo erg is. Journalisten werken vaak hard, en onder druk van zware verantwoordelijkheid, en hier mag best veel tegenover staan. Maar er is één ding dat ik wél zeker weet.
Journalisten zijn ook maar mensen.
En voor bijna alle mensen geldt dat ze worden gedreven door een mengeling van motieven. Kijk gewoon even naar uzelf. Het werk dat u doet, doet u vast niet alleen maar voor het geld. Maar dit betekent daarom nog niet, dat geld verder ook helemaal geen rol speelt. Bij dokters ligt dat precies zo – net als bij zorgverzekeraars. Dat geldt voor dokters, dat geldt voor journalisten.
Wat mij echter zorgen baart is het volgende.
De journalistiek heeft een duidelijke maatschappelijke functie en wordt in Nederland vaak gezien als een vierde macht in onze democratische staat, naast de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht (trias politica).
De journalistiek is een vrij beroep. Het staat voor iedereen open, ongeacht of hij of zij een professionele opleiding of training voor het vak heeft gehad en ongeacht of degene met zijn activiteiten een inkomen verdient.
Zo worden er talloze vrije beroepen uitgeoefend, onder meer door advocaten, accountants, notarissen, piloten en artsen. En zij zijn in de regel gebonden aan de code van een beroepsvereniging en aan tuchtrecht. Veel van die vrije beroepsbeoefenaren zijn verplicht punten te halen en bijscholingscursussen te volgen, onder het motto onderhoud van vakbekwaamheid.
Mijn punt ?
Journalisten kunnen de waardering van het publiek terugkrijgen door de nieuwsconsument inzicht te geven in de journalistieke procedures. Door te vertellen waarom ze doen wat ze doen, welke afweging ze maken voor het publiceren van een verhaal en welke bronnen ze waarom hebben gebruikt. Open en transparant communiceren met hun lezers, luisteraars en kijkers.
Journalisten zijn niet zelden gewend om van een verheven positie – de krant, het televisieprogramma – het publiek toe te spreken. U hoort mij niet zeggen dat u dit doet, maar voor de zuiverheid van de argumentatie stel ik dit.
Die positie kun je een beetje vergelijken met die van de specialist in het ziekenhuis. Wij journalisten menen het beter te weten en wij zullen ons publiek wel even vertellen hoe het in elkaar steekt. En hoe specialistischer de kennis van de journalist, hoe arroganter hij vaak is.
Mijn punt, maar nu specifieker:
Hoppa! Wat knip- en plakwerk en ik kan ook zomaar wat roepen!
(Goed?) betaald, maar vooral zonder peer review, zonder nascholing, zonder, jawel, transparantie over motieven en keuze van bronnen.
Lekker makkelijk.
Sommige zorgjournalisten zouden eens moeten leren om wat beter in de spiegel te kijken zonder direct verliefd te worden op datgene wat zij zien.
Professionaliteit voor een dergelijke belangrijke macht in de maatschappij . Dat is toch niet te veel gevraagd?
http://www.denieuwereporter.nl/2015/03/journalisten-zouden-jaarlijks-punten-moeten-halen-om-vakbekwaam-te-blijven/
http://www.ftm.nl/column/de-macht-controleren-doen-we-met-zn-allen/
De Vries
29 november 2015 / 21:58