Buitenlandselectie – Sprekend beeld

Eens in de maand plaats ik hier een aantal links naar opmerkelijke nieuwe ‘leesverhalen’, meer voor in de leunstoel dan voor achter het bureau, afkomstig uit vooral Engelstalige media, over onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg en gezondheid. (Voor dagelijkse buitenland-updates: volg mij via Twitter @flipvuijsje)

‘Soms zegt één beeld meer dan duizend woorden’. Een gevleugelde uitdrukking, die u vast wel kent. Maar je moet hiermee natuurlijk niet overdrijven. Juist die steeds meer oprukkende ‘beeldcultuur’ van nu, draagt ook een serieus gevaar in zich: van ‘blijven steken aan de oppervlakte’, zeker bij complexe onderwerpen.

De gezondheidzorg, en alles daaromheen, is natuurlijk een complexe zaak bij uitstek. Toch vind je ook hier regelmatig beelden, en series van beelden, die duidelijk iets toevoegen. In concrete informatie en in bijzondere details; maar ook in gevoel, beleving en indringendheid. Daarom dit keer een selectie van alleen (recente) fotoseries. Uiteraard mét steeds begeleidende teksten, maar toch in de eerste plaats: sprekende beelden.

Dat de werkelijkheid die hierbij wordt getoond, overwegend van een minder vrolijk soort is, en soms zelfs uitgesproken confronterend, zal niet verbazen. Ziekte (en dood) zijn harde thema’s. Maar ze horen nu eenmaal bij het leven – net als, gelukkig, gezondheid en gezondheidszorg.

Incredibly Detailed Photos of a Rare Collection of Brains
Fotograaf Adam Voorhes kreeg de kans om aan het werk te gaan met een wel heel bijzondere collectie, ondergestoft in de catacomben van de University of Texas in Austin. Daar zijn, uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, zo’n 100 exemplaren bewaard van hersenen van overleden patiënten van een toenmalig psychiatrisch ziekenhuis, ook in Austin. Het resultaat is een boek waarin Voorhes zo zorgvuldig en respectvol mogelijk datgene documenteert wat hij heeft aangetroffen, en waarover ook nog heel veel vragen blijven bestaan. En waaruit webmagazine Slate alvast een selectie laat zien van 8 bijzondere foto’s.

Bhopal: The World’s Worst Industrial Disaster, 30 Years Later
Op 2 december 1984, dus deze maand dertig jaar geleden, vond in de Indiase stad Bhopal een explosie plaat in een pesticidenfabriek van het Amerikaanse chemieconcern Union Carbide. Duizenden inwoners van de stad werden dodelijk slachtoffer van de vrijgekomen toxische gassen en stoffen. Nog steeds zijn de gevolgen merkbaar, in ziekte en invaliditeit van slachtoffers van toen, maar ook in sindsdien geboren kinderen met een fysieke of geestelijke afwijking. The Atlantic brengt een serie van 28 foto’s, van toen en van nu: het verhaal van Bhopal, om niet te vergeten.

Merseyside’s sextuplets mum retires from fundraising role at hospital after 23 years
In november 1983 schonk, in Liverpool Women’s Hospital, Janet Walton het leven aan een zesling. Nu, 31 jaar later, treedt zij terug als fundraising manager voor de afdeling neonatale zorg van datzelfde ziekenhuis. Voor lokaal dagblad The Liverpool Echo aanleiding voor een mooie terugblik-in-foto’s (21 stuks) op het verhaal van de ‘Walton sextuplets’.

Inside a Female Circumcision Ceremony in Kenya
Hard en schokkend, maar tegelijk ook bijzonder en exclusief, is deze serie van 9 foto’ van het vrouwenbesnijdenisritueel bij de Pokot-stam in Kenia. Gepubliceerd door The Daily Beast, een van Amerika’s beste nieuws- en achtergrondwebsites van nu. Met toelichting, maar zonder opiniërend commentaar.

Slide show: What’s in your gut
Iets heel anders, uit The New Yorker: een ‘diashow’ met als thema ‘wat allemaal in uw darmen zit’. Bestaande uit 5 foto’s, met extreme vergrotingsfactor, van bacteriën; van een intrigerende, bijna abstracte esthetiek. Plus een link naar een recent achtergrondartikel, uit hetzelfde weekblad, over het onderwerp ‘fecal transplantation’, een vooralsnog experimentele therapie waarbij “stool from a healthy donor is transferred to an ill patient’s colon”

 Not for the faint-hearted – creepy photographs of abandoned hospitals
Het is een regelmatig terugkerend fotografisch thema. En dan vooral in de Verenigde Staten: een land met zó overvloedig veel grond en ruimte, dat een gebouw dat niet langer meer wordt gebruikt, soms nog jarenlang gewoon overeind blijft staan en intussen langzaam vergaat. Deze serie van 21 beelden, op de website van het Britse dagblad The Daily Mirror, is van fotograaf Johnny Joo, en werd gemaakt in verlaten ziekenhuizen langs Amerika’s oostkust en in Detroit.

The 15 Richest Doctors in the World
Tot slot: heeft u eigenlijk altijd al gevonden dat u best wat meer zou mogen verdienen? Waarbij u zich misschien ook afvraagt wat u nou precies fout heeft gedaan, of nagelaten te doen? Dan kan deze serie misschien helpen, van portretten (met korte toelichting) van 15 artsen die schatrijk werden.

Delen