Buzzword van 2011: concentratie

Diverse media meldden gisteren de voorgenomen nauwere samenwerking tussen de medisch specialisten van Máxima Medisch Centrum en het Catharina-ziekenhuis. Die werken nu al samen voor alvleesklierkanker- en slokdarmkankeroperaties en zullen dit binnen afzienbare tijd op meerdere fronten gaan doen. Het ligt voor de hand dat ze hierbij bepaalde ingrepen zullen gaan concentreren in één van de twee ziekenhuizen, en dus niet langer allebei blijven uitvoeren.

Dergelijke nieuwsberichten zullen we het komende jaar nog veel vaker gaan tegenkomen. De zorgverzekeraars maken immers in toenemende mate gebruik van de ruimte die ze in dit stelsel hebben om ziekenhuizen op basis van kwaliteitsargumenten voor bepaalde behandelingen wel of niet te contracteren. Nu is het hierbij nog vooral het volumecriterium dat de aandacht krijgt. Maar hiernaast zal de behandeluitkomst per individuele medisch specialist een steeds grotere rol gaan spelen.

Op basis hiervan zal waarschijnlijk ook snel de discussie vlotgetrokken worden die nu is ontstaan over kinderoncologie. De Nederlandse Federatie van UMC’s en de initiatiefnemers van het Amsterdamse kinderoncologisch centrum in oprichting waren net op één lijn gekomen over de opzet van concentratie van alle kinderoncologische zorg in dit Amsterdamse centrum, ondersteund met een netwerk van shared care centra in de UMC’s. En nu schijnt minister Edith Schippers van VWS weer gezegd te hebben dat ze die concentratie niet ziet zitten. Koren op de molen van UMC Groningen, dat meteen maar concludeert dat haar kinderoncologie behouden blijft. Ik vraag mij echter ernstig af of het zich met die conclusie niet te snel rijk rekent. Wordt vervolgd.

Delen