Bv als spaarpot

Wanneer u als zorgprofessional een onderneming overneemt, dan zijn er verschillende ondernemingsvormen. Kiest u voor een eenmanszaak of voor een bv? Daarbij kunt u verschillende zaken afwegen. Neem de aansprakelijkheid: in een bv bent u beperkter aansprakelijk dan in de eenmanszaak, waarbij u als privépersoon volledig aansprakelijk bent voor de verplichtingen van de onderneming. Een ander aspect, namelijk de fiscaliteit, werkt tot een bepaalde winst in het voordeel van de eenmanszaak. Maar als we verder vooruit kijken en nadenken over verkoop van de onderneming, dan biedt de bv toch ook voordelen.

Waar ik het hier eigenlijk over wil hebben, is een derde aspect, namelijk het opbouwen van vermogen. Het is mijn ervaring dat ondernemers in een bv in de regel meer vermogen opbouwen dan hun collega’s met een eenmanszaak. Ik heb een vermoeden hoe dat komt. Zonder te willen generaliseren, wil ik dat vermoeden hier aan u voorleggen.

Ondernemers met een bv kijken anders naar winst

Ondernemers met een eenmanszaak hebben in het algemeen de neiging de winst die ze maken te zien als inkomen en passen hun uitgaven daarop aan. In een goed jaar, geven ze meer uit dan in een jaar dat de inkomsten minder hoog zijn. Ondernemers met een bv lijken anders te kijken naar winst. Ze bepalen van tevoren hun jaarsalaris en richten hun uitgaven daarnaar. De rest van de inkomsten valt onder de winst en blijft in de bv Als ze een jaar goed draaien, passen deze ondernemers hun jaarsalaris niet aan, waardoor ze meer vermogen opbouwen. Op deze manier hebben deze ondernemers meer armslag als het gaat om grote investeringen, zoals het kopen van een tweede praktijk of praktijkpand.

De ene ondernemingsvorm is niet beter dan de andere. Het gaat erom dat u de vorm kiest die het beste bij u past. En neemt u de spaargedachte mee in uw besluit!

Delen