Campagne op tv

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Paroollezers waren gewaarschuwd. De laatste zin van het artikel van afgelopen zaterdag waarin de VPRO Tegenlicht documentaire Exit Slotervaartziekenhuis werd aangekondigd (de dag daarna uitgezonden), luidt: ‘Dat Achmea als beklaagde niet eens om een weerwoord is gevraagd, is een journalistieke doodzonde’.

Dit was geen documentaire maar een politiek statement. Wie dat tijdens de uitzending nog niet doorhad, kreeg het aan het einde ervan nadrukkelijk onder de neus gewreven door de voice-over: “Maakt u zich ook zorgen over de marktwerking in de zorg? Deel uw verhaal met de hashtag #ziekteisgeenverdienmodel, of kom naar de meet-up in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam”.

Econoom Marcel Canoy spreekt daar. “Pff ik heb een hoop werk woensdag”, liet hij via Twitter al weten. Kees Kraaijeveld, oprichter van de Argumentenfabriek, zag het probleem ook. Hij sprak op Twitter van “een brok hermetische eendimensionale campagnejournalistiek”. De intentie van co-assistent Sarah van der Lely, die de laatste dagen van het Slotervaart van binnenuit vastlegde, is misbruikt, stelde hij.

De een zijn faillissement is de ander zijn campagne

Zelf zegt Van der Lely aan het einde van de uitzending dat ze ‘misschien naïef’ is. Misschien is ze dat inderdaad geweest. Marcel Levi, die uitgebreid aan het woord komt, is dat in ieder geval niet. Op Twitter kwam de vraag voorbij wanneer hij minister van volksgezondheid wordt. Zijn stelling – “Ik denk dat er nu overweldigend bewijs is dat het experiment marktwerking totaal gefaald heeft” – doet vermoeden dat hij daar inderdaad voor in is. In een kabinet met een andere kleur dan het huidige wel te verstaan.

‘De een zijn faillissement is de ander zijn documentaire’, stelde Arjen Fortuin van NRC in zijn beschouwing over de uitzending. De een zijn faillissement is de ander zijn campagne was correcter geweest. De planning van de uitzending, tien dagen voor de verkiezingen, is geen toeval.

6 Reacties Reageer zelf

 1. Ok van Megchelen
  Geplaatst op 13 maart 2019 om 13:33 | Permalink

  Beste Frank, goed gezien. Komt wel vaker voor. Ok

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 13 maart 2019 om 14:07 | Permalink

  Ha ha, ik ben bang dat je gelijk hebt Ok.

 3. Wout den Hoed
  Geplaatst op 14 maart 2019 om 22:32 | Permalink

  Campagne als betaalde blogger?

  Mooi dat Artsenauto politieke meningen, vermomd onder het masker van ” journalistiek” weet te blokkeren.
  Dat geeft gelukkig een positief signaal af.

 4. Marjan Enzlin
  Geplaatst op 15 maart 2019 om 12:43 | Permalink

  Beste bezoekers van artsenauto.nl, beste Wout den Hoed,

  Frank van Wijck schijft al jaren blogs voor Arts en Auto, waarin ondergetekende zich doorgaans niet herkent en waarin veel zorgprofessionals en leden van VvAA zich niet herkennen. Sterker nog, als hoofdredacteur en oud-zorgprofessional ben ik het nagenoeg altijd hartgrondig met hem oneens. Niettemin is elke zichzelf respecterende, journalistieke titel het aan lezers/gebruikers, de journalistieke beroepscodes én aan zichzelf verplicht, om een variatie aan geluiden te laten horen. Naast bloggers uit de beroepsgroep, waarin het grootste deel van de leden/lezers zich juist wel herkent, vinden wij het dan ook belangrijk dat binnen het genre column/blog (eigenlijk het enige journalistieke genre waarin het de auteur/journalist vrij staat om mening te verkondigen) een diversiteit aan meningen een plaats heeft.
  De mening van Frank van Wijck over de gezondheidszorg, is nadrukkelijk niet de mening van VvAA, noch die van Arts en Auto. Dat betekent mijns inziens echter niet dat zijn blog alléén daarom niet thuis zou horen op dit kanaal van de titel. Het zou een journalistieke zonde zijn als hoofdredacteuren – die toch staan voor pluriformiteit in de media en de bewakers zijn van de vrijheid van meningsuiting – iedere columnist/blogger die boze reacties oproept bij de doelgroepen de laan uit te sturen, omdat hij/zij een mening vertegenwoordigt die niet gedeeld wordt met een groot deel van die doelgroep. Het is wat anders als algemeen geaccepteerde fatsoensnormen zouden worden genegeerd in de teksten, maar dat is niet het geval.
  Ik kan weinig met het verwijt dat Arts en Auto ‘politieke meningen weet te blokkeren, vermomd onder het masker van de journalistiek’. Naast Frank van Wijck bloggen op deze website diverse publicisten, onder wie diverse (oud)zorgprofessionals die een sterk tegenwicht bieden aan de inhoud van zijn blogs en in het politieke spectrum veel dichter staan bij de mening van de meeste VvAA-leden en Arts en Auto-lezers dan Frank van Wijck. Macht en tegenmacht, hoor en wederhoor en kritisch kijken zijn dan ook belangrijke journalistieke principes die Arts en Auto hoog in het vaandel heeft en wil houden. Dat betekent dus ook dat Frank van Wijck, binnen het journalistieke genre ‘column/blog’ (en binnen algemeen geaccepteerde en gehanteerde fatsoensnormen) mag zeggen wat hij wil omdat daarin mening is toegestaan. Ook al is het doorgaans niet ‘onze’ mening.
  Ik schrijf hier bewust ‘doorgaans’, want waar ik als persoon en/of hoofdredacteur inhoudelijk erg kritisch ben over wat Frank van Wijck bijvoorbeeld schrijft over de macht van zorgverzekeraars in het huidige zorgstelsel, kon ik het deze keer als journalist wél deels eens zijn met zijn kritiek op de documentaire van VPRO Tegenlicht over de sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Zelf miste ik daarin ook het wederhoor. Niet omdat ik het met dat wederhoor eens zou zijn geweest, maar omdat het in deze documentaire, naar mijn mening, wel een completer beeld van het geheel zou hebben geschetst, al heb ik ook begrip voor de keuze van de makers, want ook documentaires komen in verschillende genres. Ik vond het in dit geval geen handige keuze, maar daarover kan ik slechts een mening hebben. Dat Frank van Wijck aan het einde stelt dat de documentaire niet voor niets is uitgezonden vlak voor de verkiezingen en de opmerkingen die hij maakt over Marcel Levi onderschrijf ik dan weer helemaal niet en laat ik aan hem. Zoals dat hoort binnen het genre column/blog en zoals dat hoort in onze democratie, waarin de vrijheid van meningsuiting alsmede de persvrijheid belangrijke pijlers zijn.

 5. Wout den Hoed
  Geplaatst op 16 maart 2019 om 20:46 | Permalink

  Geachte mevrouw Enzlin,
  Mijn dank voor uw uitgebreide reactie.
  U geeft aan dat u al jaren een podium geeft aan bloggers met een mening, waarin u zich niet herkent.
  En dat is uiteraard een feit dat omarmd dient te worden.
  In uw reactie gaat u helaas voor bij aan een aantal fundamentele kritiekpunten:

  1 de blogger staat niet open voor gefundeerde kritiek, en reageert zelden inhoudelijk op commentaar en aanmerkingen; het laatste woord hebben lijkt belangrijker dan een inhoudelijk weerwoord.
  2 de oppervlakkigheid en ongenuanceerdheid van de blogger is al jaren een doorn in het oog van veel VVAA-leden. Journalistiek heeft zijn grenzen, neem ik aan, netzoals dat geldt voor professionaliteit van zorgverleners. Handel daar ook naar.
  3 de blogger heeft nog steeds niet kunnen weerleggen dat zijn mening financieel los staat van derden. Ik refereer bijvoorbeeld aan een bijdrage van de heer Brugman, u vast niet onbekend.

  Kort en goed: een kritisch en onderbouwd weerwoord, een spiegel: zorgverleners is het niet onbekend, en het zal ongetwijfeld ervaren worden als een welkome feedback om het werk beter te doen.

  Maar punten 1,2 en 3, alsmede de term ” onderbouwd” : ze zijn niet van toepassing op deze blogger.
  Halsreikend kijk ik dus uit naar een ander kritisch geluid, waar de beroepsgroep WEL verder mee kan.

 6. Henk Jansen
  Geplaatst op 18 maart 2019 om 12:29 | Permalink

  Beste bezoekers van artsenauto.nl, beste Marjan Enzlin,

  Ik heb altijd serieus gedacht dat de rol van Frank van Wijck op dit platform die van een Trol was.
  Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet)

  Maar dat is dus niet zo?