Reizen: Frank en vrij

Steeds meer mensen kiezen voor een campervakantie. Journalist Richard Hassink stapte in en was na één dag al verkocht.

Tekst: Richard Hassink

Als we voor de vierde keer in twee uur tijd te horen krijgen dat de camping vol is, zakt de moed ons in de schoenen. Dit hebben we deze vakantie nog niet meegemaakt. En ook vorig jaar in Oostenrijk was er altijd wel plek voor onze huurcamper als we ons eind van de middag meldden bij een campingreceptie. Wel was ons al opgevallen dat er erg veel campers op de wegen door de Italiaanse Dolomieten reden.

“Als we voor de vierde keer in twee uur tijd te horen krijgen dat de camping vol is, zakt de moed ons in de schoenen”

Het mooiste campermoment in twee jaar

En ja, het is begin augustus, hoogseizoen, en de Dolomieten staan bekend als een van de mooiste bergstreken van de wereld. Wat nu? Misschien moeten we de campings links laten liggen en gaan voor een camperplaats. We kijken op de app Campercontact en vinden een camperplaats op een kilometer of tien afstand. Op de parking van een restaurant, boven op de Gardenapas, kunnen we voor 7 euro per nacht staan. Verder zijn er geen faciliteiten, maar dat is geen probleem; we hebben gas, proviand, water en een chemisch toilet aan boord.

Een half uur later beleven we ons mooiste campermoment in twee jaar: we staan met de neus van de camper in de richting van een prachtig dal, op 2.136 meter hoogte, en kijken tientallen kilometers weg.

Niet meer jakkeren

Kamperen met de tent hebben we in het verleden regelmatig gedaan, maar de laatste jaren kozen we liever voor avontuurlijke rondreizen in verschillende werelddelen. Tot we in de zomer van 2018 bedachten dat Europa qua cultuur en natuur ook genoeg te bieden heeft en dat je met een camper ook heel goed avontuurlijk kunt rondreizen. Om het uit te proberen, huurden we voor negen dagen een camper. Op dag twee van onze vakantie waren we verkocht. Waar we bij vorige Europavakanties met de auto zuidwaarts jakkerden om zo snel mogelijk op onze vakantiebestemming te arriveren, reden we nu op ons gemak weg uit Nederland en zochten al na een paar uurtjes rijden een camping op.

Geen gedoe met scheerlijnen of stelpoten. Nee, gewoon een kwestie van de camper parkeren op de plek, elektriciteit aansluiten en klaar. En de volgende dag reden we weer vrolijk verder, na tien minuten opruimtijd.

Gewoon een kwestie van de camper parkeren op de plek, elektriciteit aansluiten en klaar

Als paddenstoelen

Niet alleen wíj hebben de camper ontdekt. Dat blijkt onder meer uit cijfers van KCI (Kampeer & Caravan Industrie). Volgens de brancheorganisatie zijn er nu 130.000 campers in Nederland, een ruime verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Travelhome, camperspecialist en dochter van de ANWB, ziet een gestage groei van het aantal campervakanties (jaarlijks zo’n 10 procent). En bij de NKC tot slot, de grootste camperclub van Europa, valt het op dat de camperverhuursites voor particulieren als paddenstoelen uit de grond schieten (zie kader). Ook het ledenaantal van de NKC steeg trouwens het laatste decennium enorm: van 17.000 naar 54.000 leden.

Na de proefperiode in 2018 huurden we afgelopen zomer bij hetzelfde camperverhuurbedrijf precies dezelfde Adriacamper, voor zestien dagen. Tot drie dagen voor ons vertrek wisten we niet waar we heen zouden gaan: Slovenië, Kroatië, Italië of Noorwegen. Daar waar de weergoden ons gunstig gezind zijn, zeiden we tegen elkaar. Die vrijheid is heel fijn van ‘camperen’.

Zo verbleven we deze laatste campervakantie weleens op plekken waar de weersvoorspelling er voor de volgende dag slecht uitzag. Dan pakten we ’s ochtends onze biezen en reden in een paar uur naar een plek waar het wél mooi weer was.

Die vrijheid is heel fijn van ‘camperen’

Sowieso vonden we het heerlijk om veel te verkassen. Dat gaf ons een vrij en avontuurlijk gevoel. Soms bleven we ergens twee nachten om op de tussendag een bergwandeling te maken of een stadje te bezoeken, maar op andere momenten reden we de volgende dag ook weer door. Of we maakten eerst nog een wandeling en reden daarna nog een paar uur naar een volgende camping. En op die overvolle campings in de Dolomieten na, vonden we overal een mooie kampeerplek.

Voor de zomer van 2020 hebben we alweer een camper gereserveerd, nu voor drie weken.

Delen