Chefsache

Stevige taal van Erik Gerritsen (secretaris generaal VWS) tijdens HIMSS Europe in Helsinki eind vorige week. We hebben te kampen met falende elektronische gegevensuitwisseling en daaraan kan alleen internationaal gecoördineerd overheidsingrijpen een einde maken.

Gerritsen zette de problemen helder op een rij: ict-leveranciers blijven op data zitten en volgen een winstgedreven agenda, patiënten moeten rechtszaken voeren om toegang te krijgen tot hun eigen data en professionals worden wanhopig van techniek die niet voor maar tegen hen werkt. Geen nieuws allemaal. Marc Berg waarschuwde in 2007 in een artikel in ICT-Zorg (de voorloper van Zorgvisie ICT) al voor de hindermacht van ict-leveranciers. En op social media zijn de klachten van zorgverleners (over niet met elkaar communicerende systemen) en van patiënten (over de moeite die het kost om toegang tot hun eigen data te krijgen) niet van de lucht.

Hoog tijd om een einde maken aan de hindermacht van ict-leveranciers in de zorg

Gerritsen maakt er met zijn betoog tijdens dat internationaal congres nu wel Chefsache van. Helemaal in lijn met de aankondiging van Bruno Bruins (VWS, medische zorg) eind vorig jaar dat het ministerieweer de regie op elektronische gegevensuitwisseling in de zorg naar zich toe ging trekken. Iets waarop alle veldpartijen in de zorg met gejuich reageerden, zei Rianne Blancquière (kwartiermaker elektronische gegevensuitwisseling in de zorg bij VWS) daarover in ICT&Health. Vanzelfsprekend hoeven zij niet te wachten tot de voorgenomen wettelijke verplichting op elektronische gegevensuitwisseling in de zorg een feit is, zei ze er ook nog bij.

Dat was een aansporing veldpartijen, doe er wat mee.

Delen