Co-patiënt in Rotterdam

Wie in Rotterdam woont en patiëntgericht, inlevend en oplettend is en beschikt over sociale en communicatieve vaardigheden, kan zich opwerpen als co-patiënt. Het Erasmus MC gaat samen met Zilveren Kruis Achmea co-patiënten inzetten voor patiënten (en hun partners) die de diagnose kanker hebben gekregen. Een mooie erkenning voor initiatiefnemer Etienne Tiessen die zelf als co-patiënt naast zijn vrouw ging staan toen die ziek werd, om de arts-patiëntcommunicatie te bevorderen.

Hoe hard dit nodig was, bevestigde de behandelaar die bits zei “Ik vroeg het aan uw vrouw hoor”, toen Tiessen namens haar antwoord gaf op een vraag omdat zij dat zelf niet kon. In het interview dat ik eind 2009 voor Arts en Auto met Tiessen hem had, zei hij echter: “De opgetrokken wenkbrauwen die we in het begin weleens opmerkten, verdwenen snel. Toen behandelaars doorkregen dat ik niet boven maar naast hen ga staan en volstrekt geen verwijtende houding aanneem, was het ijs snel gebroken.”

Tiessen professionaliseerde zijn initiatief in de stichting ZoBeter, waarna hoogleraar neurochirurgie Koo van Overbeeke op de website deze testimonial plaatste: “Uw rol als co-patiënt was uniek: u was er altijd bij, zag vanuit uw perceptie wat er moest gebeuren en attendeerde de zorgverleners op onvolkomenheden en afspraken. U deed dat op een manier die niet als bemoeizuchtig en betweterig overkwam. Het nut van uw co-patiënt rol was ondersteunend en betrokken naar de patiënt in kwestie en de hulpverlener.”

En nu, ruim vijf jaar later, lees ik in het persbericht over het initiatief in Rotterdam: “Voor het Erasmus MC is het programma een waardevolle ondersteuning aan haar ambitie om de zorg van vandaag en de gezondheid van morgen samen met patiënten te  verbeteren en vernieuwen.”

Dit gaat de goede kant op. Welk ziekenhuis volgt?

Delen