Co-schap in het buitenland
Ik sta op één van mijn favoriete afdelingen in het ziekenhuis: de verloskamers. Alleen niet in een vertrouwd ziekenhuis ergens in Limburg, maar duizenden kilometers verderop in het Kasturba Medical College in Manipal, India. Het is er behoorlijk chaotisch: doktoren en verpleegkundigen vliegen in het rond, schreeuwen naar elkaar, en af en toe hoor je nog wat gegil uit een verloskamer komen. Tussen neus en lippen door wordt me verteld dat er een miskraam gaande is bij 22 weken en dat ik daar maar moet gaan kijken. Meelopen in dit Indiase ziekenhuis voelt vaak als ‘aapjes kijken’, vooral als je niks kunt doen en niet met de patiënt kunt communiceren. In minder emotioneel belastende situaties neem ik dit voor lief, maar nu voel ik me bijna bezwaard om erbij te staan.
Op het moment dat er een hoofdje te zien is, geeft de verpleegkundige (in opleiding) een gil en komt er een arts binnen rennen. De moeder kreunt en zucht en lacht af en toe wat met het medisch personeel mee. Lacht met het medisch personeel mee?! Ja, want zij maken dit schijnbaar zo vaak mee dat ze er nu zo nonchalant over kunnen zijn. Als de foetus geboren is, wachten we nog op de placenta en dan kan het kindje – inmiddels overleden – worden meegenomen. De moeder lijkt opgelucht en krijgt haar kindje ook niet meer te zien. Ik sta er wat verbouwereerd bij en weet mezelf geen houding te geven. Had dit niet heel emotioneel moeten zijn? Had ik geen hand op de arm van de moeder moeten leggen of iets anders wat van enige troost had kunnen zijn? Het leek hier niet gepast en al helemaal niet nodig.
Als ik terugloop naar mijn hostel vraag ik me af of de moeder wel enig idee had wat haar nu precies overkomen is. Tegelijkertijd vraag ik me af wat míj nu precies overkomen is. Op een ‘vertrouwde Limburgse verloskamer’ was deze situatie misschien leerzamer geweest op medisch gebied. Dat geldt ongeveer voor alles wat ik in tweeëneenhalve maand heb gedaan in het Indiase ziekenhuis. Maar of ik er wijzer ben geworden? Absoluut! Ik ben kritischer gaan denken, kijk anders naar medisch ethische zaken en ben vooral de zorg in Nederland meer gaan waarderen. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt, geweldige weekenden gehad én patiënten met darmklachten zal ik vanaf nu veel beter begrijpen. Co-schap in het buitenland? DOEN!!
1 reactie
Wat doe je in het buiten
And als je de taal en de cultuur niet kent. Mensen help je niet alleen door je leerervaringen maar ook door hen duidelijk te maken wat er aan de hand is en wat er gebeuren moet. Taal is hiervoor een eerste vereiste. Als je deze niet beheerst dan hoor je daar net thuis. Het klinkt als puur zelfegoisme. Leuk om te rommelen in een buitenlandse zorgorganisatie en leuk voor je CV maar waardeloos voor de betreffende patiënten.
Gewoon zinloos en artsentitel onwaardig!
henkhortus@gmail.com
21 augustus 2015 / 17:44