Uw Collega

Precies twee jaar geleden schreef ik op deze plaats een redactioneel waarin ik een verband legde tussen een politieke actualiteit en het traditioneel aan de oktobermaand gekoppelde thema ‘wonen’. Daardoor werd dat redactioneel eigenlijk meer een commentaar, hetgeen in Arts en Auto geen gebruikelijk genre is vanwege de formule van het tijdschrift. Maar de actualiteit – ook toen al Syrië en asielzoekers – raakte mij en te midden van goed te keuren proefdrukken over leuke woonsnufjes, lukte het me destijds niet een luchtig stukje te schrijven over wonen.

Vandaag voel ik me met hetzelfde dilemma geconfronteerd. Want de brand die we destijds in de wereld signaleerden, is allesbehalve onder controle, om niet te zeggen dat de wereld – direct buiten de Europese grenzen en op meerdere fronten – inmiddels volstrekt in lichterlaaie staat. Daardoor én door de naweeën van de ‘eigen’ economische crisis van Europa, zijn de problemen – vooral die rond vluchtelingen – uiterst complex en heerst er onderlinge verdeeldheid over oplossingen.

Ook in een complexe wereld is een beetje luchtigheid noodzakelijk

Ondertussen stappen vluchtelingen op gammele boten op zoek naar betere economische omstandigheden of om zich te onttrekken aan alom vertegenwoordigd geweld. Dat deed in 1975 ook de toen 16-jarige Vietnamees Luat Nguyen. Hij kwam wel aan in Nederland, maar zijn halve familie verloor tijdens hun vluchtpoging het leven. Inmiddels is hij al heel lang uw collega. Tijdens de zoektocht van de redactie, naar een nog niet overal al geplaatste invalshoek over de vluchtelingencrisis – mét bovendien een link naar onze doelgroep – kwamen wij deze huisarts tegen. Hoewel succesvol vond Nguyen natuurlijk geen echt geluk aan de andere kant van de oceaan. Daarvoor was de prijs die hij betaalde veel te hoog. Tegen het licht van de huidige actualiteit niets doen met zo’n verhaal in dit nummer, was geen optie. U treft deze collega dus aan in de rubriek En Beeld (pagina 10 in het Magazine) en in een volgend nummer met een interview.

Dat gezegd hebbende, wens ik u tóch veel plezier met het woonnummer dat voor u ligt. Want ook in een complexe wereld, is een beetje luchtigheid noodzakelijk en bovendien gezond.

Delen