Comeback

Edith Schippers zal een glimlach niet hebben kunnen onderdrukken bij het lezen van de oproep van inspecteur-generaal Ronnie van Diemen, dat het landelijk EPD bij wet moet worden geregeld. Ze zal zich immers nog maar al te goed de 5de april van 2011 herinneren, de dag waarop de Eerste Kamer unaniem haar voorstel voor een landelijk EPD verwierp. Een zwarte bladzijde uit haar politieke carrière.

En nu is het onderwerp gewoon weer salonfähig. Niet alleen bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd trouwens, maar ook voor de minister zelf. Bruno Bruins liet vorige week weten dat de digitale uitwisseling van patiëntgegevens beter moet. Ook de medisch specialisten waarschuwden enige tijd geleden al dat de gebrekkige EPD-uitwisseling een dagelijks gevaar vormt voor hun patiënten.

Gezondheidszorg is pas nodig bij afwezigheid van gezondheid. Daar denken mensen liever niet over na

Natuurlijk, iedereen kan zijn relevante persoonsgegevens en medische gegevens ook op zijn smartphone zetten. En de meeste smartphones bieden in noodsituaties ook toegang tot die gegevens. Maar hoeveel mensen nemen de moeite om dit te doen? Het veronderstelt dat ze bereid zijn om na te denken over ziekte en ongeluk. Hoeveel mensen hebben die bereidheid? Natuurlijk: gezondheid is het grootse goed. Maar gezondheidszorg is pas nodig bij afwezigheid van gezondheid. Daar denken mensen liever niet over na. Regel dus dat EPD.

Delen