Communicerende vaten
Minister Fleur Agema van VWS doet een belofte: “Ik geef medewerkers de regie terug over hun roosters, over hun loopbaan en over hoe en waar ze hun werk het beste kunnen doen.” Ze schrijft dit in een Kamerbrief, met als directe aanleiding vragen van Caroline van der Plas (BBB) over de sluiting van de huisartsenpost in Oostburg vanwege personeelstekorten.
Geen nieuw probleem, want al in 2021 werd becijferd dat de provincie in tien jaar tijd honderd nieuwe huisartsen nodig had. Daarvoor is toen een aanpak ontwikkeld die ook tot op zekere hoogte succesvol is geweest. Maar het probleem is nog lang niet opgelost en er worden nog steeds nieuwe aanpakken voor bedacht.
De minister zal de ontwikkelingen in Zeeland met belangstelling volgen
De vraag is wat de minister daaraan kan toevoegen. Vooralsnog geeft ze daarover geen concrete duidelijkheid. De belofte is dat we die wel krijgen in het Regeerprogramma waarmee het kabinet binnenkort zal komen. In Zeeland zelf wordt er ondertussen al heel gericht – en breder dan alleen voor huisartsenzorg – werk van gemaakt in het Deltaplan: Arbeidsmarkt zorg en welzijn Zeeland.
We mogen aannemen dat de minister de ontwikkelingen hierin met belangstelling volgt. Niet alleen omdat ze Zeeland wat te bieden wil hebben. Maar ook omdat ze zal beseffen dat een Zeeuws succes – in ieder geval voor een deel – zal berusten op professionals die vanuit andere provincies daar naartoe trekken. Ook die provincies kennen tekorten en zullen dan om haar aandacht vragen.
1 reactie
Ik denk nu even terug aan de voorgenomen verhuizing van een marinierskazerne. Benieuwd naar dit Deltaplan. Het komt mij voor dat een toenemende vraag niet vanzelfsprekend door een arbeidsmarkt zal worden beantwoord. Die kent zo haar eigen afstanden.
Dat laat overigens onverlet dat die gepercipieerde vraag niet ontkend kan worden. “Bestrijding aan de bron” ofwel een “primum non nocere” is nog een verboden thema. Niet alleen daar.
Over de voornemens rondom Zuyderland maak ik me minder zorgen, dat komt wel goed: daar houden vraag en financiering zich nog nog te veel op organisatorisch-topografisch vlak en met elkáár bezig. Aanwijzingen dat resultaten van zorg op regioniveau zullen wijzigen, zijn er niet. Die cijfers schijnen lastig toegankelijk gehouden te worden?
Pieter Wijnheijmer
23 augustus 2024 / 13:57