Complimenten
Een organisatie die regelmatig onder vuur ligt van zijn eigen achterban verdient ook een compliment als ze iets doet dat waardevol is voor de samenleving. Die organisatie is de KNMP. Het moet deze apothekersbranchevereniging af en toe zwaar te moede zijn als ze de reacties leest op berichten op www.farmaactueel.nl, of ook op deze blog als ik het daarin over de openbare farmacie heb. Maar wat wil nu het geval? Volgende week maandag verzorgt staatssecretaris Martin van Rijn het officiële startschot van de campagne Kunt u dat even uitleggen? die de KNMP ontwikkelde om goed geneesmiddelengebruik door laaggeletterden te bevorderen. Het belang van die campagne kan onmogelijk worden ontkend.
Wie beseft dat een aanwijzing als ‘tweemaal daags één’ al lastig te begrijpen is voor veel mensen, moet eens proberen de gemiddelde bijsluiter van een geneesmiddel van A tot Z begrijpend te lezen. Bedenk tijdens het lezen dat ons land niet minder dan 1,3 miljoen laaggeletterden telt.Alle lof dus voor deze campagne, die KNMP ontwikkelde in samenwerking met de Stichting Pharos, de Stichting Lezen en Schrijven en V&VN.
Het onderwerp laaggeletterdheid verdient in de zorg alle aandacht die het maar kan krijgen. Daarom was ik ook zo blij met het initiatief van uroloog Michael van Balken om in korte filmpjes in heel simpele bewoordingen een aantal aspecten van zijn vak uit te leggen aan patiënten. Waar blijven jullie allemaal, beste vakgenoten van Michael?
13 reacties
Het ‘allo, allo’ gehalte in de NL zorg wordt alleen maar groter.
Het icoontje met ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch geeft treffend de reactie van de gemiddelde analfabeet op deze actie van KNMP weer; de existentiële angst voor de BNG rekening wordt voortreffelijk uitgedrukt.
Wat is een analfabeet? Van welke nationaliteit dan ook?
Wat kan een analfabeet niet en wat wordt een Analfabeet geacht volgens de KNMP e.a. wel te kunnen?
En van al die informatie worden analfabeten geacht na 1x vertellen te onthouden. En het mag alleen worden gegeven tijdens de Eerste Uitgifte van een nieuwe geneesmiddel! En dat voor 6 euro!
Zo krijgt de analfabeet waar voor zijn geld.
De KNMP verdient natuurlijk complimenten voor dit initiatief en het is geen wonder dat de Staatssecretaris de start van deze campagne heeft gegeven! De Staatssecretaris kijkt niet naar Sonja.
Had de Staatssecretaris gekeken in de Goodie Bag van de Minister bij Sonja’s Zomerweken dat had hij kunnen weten dat de Goodie Bag van de Minister naast de Bergman Clinics Dagcreme en de iPad, ook een iPhone met SIRI bevatte.
SIRI! Wat kan je al niet met SIRI?
Dan kan je als analfabeet gewoon praten met je iPhone en hoor je alles wat je wilt weten. Wel zo makkelijk als je niet kan lezen en schrijven!
Pak je iPhone en vraag aan SIRI wat KNMP betekent.
De KNMP moet vervolgens maar bij Apple een rechtszaak wegens smaad aansmeren. Maar ja, wie denkt nu dat een analfabeet kan lezen en schrijven, laat staan surfen, klikken en doorklikken als hij een moeilijk woord niet begrijpt? Om over het downloaden van een app maar te zwijgen.
En apotheek.nl of apo.nl? Spreek het uit en vraag een analfabeet dit in zijn pc of smartphone in te tikken!
SIRI weet hier wel raad mee.
http://www.apotheek.nl/kunt-u-dat-even-uitleggen
Uitleg in Beeld.
Icoon met schriftelijke uitleg!
Zo nodig innemen. Wat moet een analfabeet hiermee?
Top 10 moeilijke woorden? Voor analfabeten!
SIRI? Waar is de Goodie Bag van de Minister?
anh jansen
31 augustus 2015 / 17:12Sonja is al geruime tijd met pensioen. U bedoelt Linda.
Frank van Wijck
31 augustus 2015 / 19:53Interessant wellicht om te weten: hoeveel laaggeletterden internet hebben.
G K Mitrasing
31 augustus 2015 / 20:12Edvard Munch’s De Schreeuw! Existentiële angst voor FvW?
Linda of Sonja! Wat een spijker op bijzonder laag water.
Ga nu eens in op de kritiek? Wat kan een analfabeet wel en wat niet?
Is een verbetering van SIRI geen betere optie dan het aanbieden van een app met aanklik mogelijkheid voor moeilijke woorden?
En dan moeten de Icoontjes nog komen. Daar krijg je als zorgverlener toch plaatsvervangende schaamde van?
En dat moeten wij allemaal gaan uitleggen in kader van BNG?
anh jansen
31 augustus 2015 / 20:13http://www.apothekersnieuws.nl/8393/igz-teruggefloten-melatonine-blijft-breed-verkrijgbaar/
Complimenten voor de NPN. Die doet tenminste wat een belangenbehartiger behoort te doen!
Melatonine blijft tot 5 mg gewoon een OTC product.
KNMP; kunt u mij dat even uitleggen?
Is daar een Icoontje voor?
anh jansen
31 augustus 2015 / 20:28Sorry beste Jansen, een grapje op zijn tijd moet kunnen. Maar serieus weer: goede uitleg bieden aan laaggeletterden die vervolgens nog blijft hangen ook is inderdaad een enorme uitdaging. Niet in de laatste plaats omdat, zoals Glenn terecht opmerkt, beslist niet alle laaggeletterden internet zullen hebben. Op Twitter is inmiddels in mijn tijdlijn heel wat informatie gedeeld over oplossingen die her en der al worden toegepast, online en offline. Een probleem is dat ze allemaal los van elkaar tot stand komen en dat er geen budget is om verder te komen. Iemand nog suggesties?
Frank van Wijck
31 augustus 2015 / 21:11Deze campagne gaat OVER hoe je laaggeletterde mensen misschien zou kunnen benaderen. Er komt in die hele campagne geen laaggeletterd iemand voor. En met net zoveel gemak worden alle laaggeletterden op één hoop gegooid. Of het nu om NT1 (Nederlands als eerste taal) of NT2 (Nederlands als tweede taal) gaat.
Bij NT1 heeft iemand Nederlands als moedertaal, bij NT2 is de moedertaal een andere taal.
Het zijn allemaal campagnes die miljoenen euro’s kosten. Geld voor de instanties in de vorm van subsidies. Denk ook aan de campagne Tel mee met taal.
Laura
1 september 2015 / 10:31Als je het niet eerst hebt over laaggeletterden en wat je voor hen kunt betekenen, kun je ook niet afstemmen wat je voor hen kunt doen.
Frank van Wijck
1 september 2015 / 12:01Wel eens gehoord van Bureau Taal? Dat bureau herschrijft teksten in eenvoudiger taal. Deze manier van schrijven is te leren. Maar KNMP en Stichting Lezen en Schrijven houden zich helemaal niet bezig met dat gebruik van taal.
Zij laten kunstjes zien en houden symposia. De mensen die daadwerkelijk bijsluiters in eenvoudig Nederlands herschrijven zijn zzp’er en verdienen een grijpstuiver. Als ze al betaald krijgen.
Het is niet iets nieuws, het herschrijven van teksten voor mensen die moeite hebben met lezen.
Laura
1 september 2015 / 15:45Ik zie toch echt een aantal forse taalfouten via de website. Dat is toch dramatisch bij zo’n initatief?
Zo wordt er gesproken over cholestrerol en allegieën. De spellingscontrole stond uit? Of worden zo de laaggeletterden beter bereikt?
Harry Bovendam
2 september 2015 / 14:05De Complimenten voor deze week gaan naar Prof. W Groot.
Wat zegt de economische theorie over oligopolies? En wat is volgens W Groot de ziekenhuismarkt? En wat is de zorgverkeraarsmarkt? Ook een oligopolie?
http://www.zorgvisie.nl/Financien/Verdieping/2015/9/Transparantie-over-prijzen-leidt-tot-stijging-zorgkosten-2679390W/
“Lessen economische theorie
De ziekenhuissector is een oligopolie, een markt met een beperkt aantal aanbieders.
Oligopolies brengen het risico met zich mee dat aanbieders gaan samenwerken om de prijs hoog te houden. Ook stellen oligopolisten hun prijzen vaak vast door te kijken welke prijzen andere aanbieders rekenen. De economische theorie leert dat in een oligopolie transparantie over prijzen tot prijsstijging leidt. Openheid over tarieven maakt het namelijk voor aanbieders makkelijker om na te gaan wie onder de prijs gaat zitten. De prijsstijging die het gevolg is van transparantie zal nog groter zijn als consumenten (patiënten) niet of nauwelijks kijken naar de prijs bij de keuze tussen aanbieders, zo leert de theorie.
Als de ziekenhuistarieven openbaar worden, zullen de verschillen in tarieven snel kleiner worden. De ziekenhuizen met de laagste tarieven zullen hun tarieven verhogen, de ziekenhuizen met de hoge tarieven zullen ze niet verlagen. Zo leidt transparantie tot hogere kosten.
–Fantastische bijdrage. Wat doen de verzekeraars anders dan de ziekenhuizen? Hoe zit het met de signaalfunctie van het publiceren van de nominale premie? Volgens de economische theorie heeft in een oligopolie de verzekeraar die als laatste zijn premie publiceert de hoogste winst; laat een promovendus hier eens naar kijken. Indruk is toch dat Z en Z steevast de laatste in de rij is en ieder jaar de hoogste winst maakt.
Allemaal natuurlijk in het belang van de verzekerden.
Complimenten voor de promovendus die dit gaat onderzoeken en ook de resultaten weet te publiceren. Transparantie heeft in Nederland zo zijn politieke en bestuurlijke grenzen.
ANH Jansen
2 september 2015 / 14:40Laaggeletterdheid is om twee redenen een onderschat probleem. Ten eerste komt het veel vaker voor dan meestal wordt vermoed: volgens cijfers van de overheid kampt 1:9 Nederlanders met laaggeletterdheid. Ten tweede ontstaat er een groeiende gezondheidsachterstand bij laaggeletterden door toenemende geschreven dan wel digitale informatievoorziening.
Complimenten aan de KNMP met het nieuwe project. Dezelfde KNMP die zich, al ver vooruit lopend, inzette voor veilige zorg met maatwerk (www.mijnzorgveilig.nl). De gevolgen voor de therapietrouw bij laaggeletterden zijn groot en de kosten voor de gezondheidszorg hoog (mede door no shows in ziekenhuizen of uitvallen van operatieve ingrepen door onbegrip over nuchter zijn of stoppen bloedverdunners). Door ontwikkeling van passend informatiemateriaal investeert men in gezondheidswinst en daling van de zorgkosten.
Als arts-assistente werkende onder dr. Van Balken (uroloog Rijnstate ziekenhuis) ben ik druk bezig met onderzoek naar laaggeletterdheid. Hoe herken je als zorgverlener een laaggeletterde patiënt, bij wie de schaamte groot is en die problemen goed kan verhullen? Welke wijze van informatievoorziening slaat het beste aan? En hoe deze informatie bij deze patiënten te krijgen? Wij zijn momenteel bezig met meer figuratieve folders naast animaties en voorlichtingsfilmpjes. Met gemotiveerde collega’s en een goede dosis doorzettingsvermogen komen we er, net als het KNMP, wel.
Florine Schlatmann
2 september 2015 / 22:14Wat mooi waar je mee bezig bent Florine. Deel het alsjeblieft, het is erg nodig.
Frank van Wijck
2 september 2015 / 22:17