Complimenten

Een organisatie die regelmatig onder vuur ligt van zijn eigen achterban verdient ook een compliment als ze iets doet dat waardevol is voor de samenleving. Die organisatie is de KNMP. Het moet deze apothekersbranchevereniging af en toe zwaar te moede zijn als ze de reacties leest op berichten op www.farmaactueel.nl, of ook op deze blog als ik het daarin over de openbare farmacie heb. Maar wat wil nu het geval? Volgende week maandag verzorgt staatssecretaris Martin van Rijn het officiële startschot van de campagne Kunt u dat even uitleggen? die de KNMP ontwikkelde om goed geneesmiddelengebruik door laaggeletterden te bevorderen. Het belang van die campagne kan onmogelijk worden ontkend.

Wie beseft dat een aanwijzing als ‘tweemaal daags één’ al lastig te begrijpen is voor veel mensen, moet eens proberen de gemiddelde bijsluiter van een geneesmiddel van A tot Z begrijpend te lezen. Bedenk tijdens het lezen dat ons land niet minder dan 1,3 miljoen laaggeletterden telt.Alle lof dus voor deze campagne, die KNMP ontwikkelde in samenwerking met de Stichting Pharos, de Stichting Lezen en Schrijven en V&VN.

Het onderwerp laaggeletterdheid verdient in de zorg alle aandacht die het maar kan krijgen. Daarom was ik ook zo blij met het initiatief van uroloog Michael van Balken om in korte filmpjes in heel simpele bewoordingen een aantal aspecten van zijn vak uit te leggen aan patiënten. Waar blijven jullie allemaal, beste vakgenoten van Michael?

You_rology

Klik op de afbeelding om het Youtubekanaal van Michael van Balken te openen.

Delen