Concentratieverlies
Ongeveer vierhonderd patiënten per jaar krijgen in ons land de diagnose primaire leverkanker. Dat is op zich al erg genoeg, omdat de levensverwachting voor deze vorm van kanker laag is: slechts 15 procent van de patiënten leeft na vijf jaar nog. Nog erger is het besef dat deze patiënten in Nederland geconfronteerd worden met een ernstig versnipperd zorgaanbod. Waar we voor een aantal vormen van kanker al een duidelijke beweging zien naar concentratie in een beperkt aantal ziekenhuizen, is het aantal ziekenhuizen dat behandeling aanbiedt voor primaire leverkanker de laatste tien jaar juist gegroeid van 33 naar 62 procent van alle ziekenhuizen. De bijdrage aan de behandeling in academische ziekenhuizen nam juist af. Ook is sprake van significante variatie in de behandeling.
Integraal Kankercentrum Nederland concludeert dat door de versnippering van het zorgaanbod het aantal behandelde patiënten per ziekenhuis vaak minder dan één patiënt per jaar is. Nu weten we dat de getalsnorm voor het aanbieden van complexe zorg ter discussie staat. En dat begrijp ik ook. Ieder getal – minstens twintig per jaar? minstens vijftig? – leidt tot discussie. Maar bij minder dan één per jaar vind ik wel dat een behandelaar zichzelf de vraag mag stellen: “Wil ik dit de patiënt eigenlijk wel aandoen?”
3 reacties
Concentratie verlies? Eerst maar eens verdiepen in de aandoening en in de mogelijkheden van de geneeskunde en geneeskunst alvorens in de boom te klimmen om ook deze zorg te willen concentreren om het concentreren en behandelaren weg te zetten als incompetente lui.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/89079-leverkanker-symptomen-diagnose-en-behandeling.html
En zo zijn er wel meer sites die info geven over leverkanker en wat er aan te doen is; niets. Er is geen genezing mogelijk.
Palliatieve zorg en rekken van het leven is enige wat de artsen en verpleegkundigen van al die ziekenhuizen de getroffenen kunnen aanbieden.
Op de door FvW gestelde vraag kunnen al die dappere mannen en vrouwen dus alleen maar antwoorden: ja, dat wil ik de getroffenen aandoen opdat zij nog enige tijd optimale kwaliteit van leven hebben in de tijd die hen nog rest.
Waarom deze zorg concentreren om het concentreren? Langere reistijd voor familie en voor de getroffenen zelf? Wil de verzekeraar dat de getroffenen aan doen?
Wat zal de verzekeraar antwoorden? Ja wel, als de prijs lager is?
De NZa zal ongetwijfeld komen met een monitor reisbereidheid voor palliatieve zorg voor leverkankerpatiënten en de mogelijkheden om deze zorg aan te besteden met een MBI in het geval de kosten te hoog zouden worden dan begroot.
“Wil ik dit de patiënt aandoen”?
Wil ik dit mijn lezers aandoen? Wil ik dit mijzelf aandoen?
Trek je Roy Donders Juichpak maar aan en maak een selfie.
anh jansen
29 mei 2014 / 12:10Op dit moment is de situatie dat vijftien procent van de patiënten na vijf jaar nog leeft. De stelling dat er niets aan te doen is, is dus onhoudbaar. Bovendien: het feit dat de levensverwachting slecht is, is nog geen reden om het hoofd maar in de schoot te leggen. Het streven naar verbetering is een constante in de medische wetenschap. Concentratie van kennis en behandeling kan daarin een rol spelen.
Frank van Wijck
1 juni 2014 / 19:41http://www.cancer.org/cancer/livercancer/detailedguide/liver-cancer-treating-by-stage
Die 15% bestaat uit de groep patiënten met zeer vroege diagnose en degenen die een levertransplantatie hebben ondergaan. Ook die mensen zijn niet veilig. Wat is overleving na 10 jaar?
Voor de rest is het einde oefening, palliatieve zorg en meedoen met clinical trials met experimentele middelen tegen beter weten in. Je moet toch wat en je weet maar nooit. Daar heeft CZ de Lourdes Polis voor op de markt gezet.
Probleem bij leverkanker is de veelal late diagnose en de uitzaaiingen die bij leverkanker bijna altijd optreden. Logisch.
Heeft dus niets te maken met vroegtijdig hoofd in schoot leggen.
Concentreren van palliatieve zorg? Je moet er maar op komen.
Woensdag gehaktdag: Eerste Lijn gaat staken. Middel tegen de kanker die zit achter de gedachte van concentreren om het concentreren.
anh jansen
2 juni 2014 / 10:03