Concrete actie

Nog drie weken, dan stroomt het Haagse Malieveld vol met huisartsen, als afsluiting van de actieweek waarin zij extra aandacht vragen voor de druk op de huisartsenzorg. Een begrijpelijke actie, want die druk is onmiskenbaar groot en wordt alleen maar groter. Het punt is alleen: zo’n actie is vluchtig. Op vrijdagavond is het een item op het Acht Uur Journaal, op zaterdag berichten de kranten erover en op maandag gaat iedereen weer aan het werk. ‘Goede actie hè?’ ‘Ja prachtig. Zullen we vanavond nog even appen, de wachtkamer zit vol.’

Daarom is het zo goed dat tegelijkertijd ook langs twee lijnen heel concrete actie wordt ondernomen: de Huisarts Reclame Consultatie Commissie (HRCC) en Ongepastezorg.nl. De HRCC  gaat controleren of partijen die verwijzen naar de huisarts dit op correcte gronden doen. Zo niet, dan volgt een open brief die de betreffende partij hierop wijst.

‘Ook zonder wettelijke bevoegdheid kunnen initiatieven als HRCC en Ongepastezorg.nl voor meer bewustzijn zorgen’

Ongepastezorg.nl  wil huisartsen een podium bieden waarop ze melding kunnen maken van wat zij zien als ‘ongepaste zorg’ die zij moeten leveren. Hopelijk maken de huisartsen die dit gaan doen ook gebruik van de mogelijkheid die de site biedt om suggesties voor oplossingen te bieden. Hoe concreter hoe beter.

Op zijn LinkedIn pagina zegt Bernard Leenstra, een van de initiatiefnemers van de HRCC, dat deze commissie geen wettelijke bevoegdheid heeft. Die heeft Ongepastezorg.nl natuurlijk ook niet. Maar een goede aanpak – en communicatie daarover – kan wel zorgen voor bewustzijn bij andere zorgpartijen, beleidmakers en het brede publiek. Daarmee kan het effect ervan veel verder reiken dan een Malieveld vol huisartsen, hoe begrijpelijk het ook is dat zij zich daar op 1 juli verzamelen.

Delen