Controle

Het cadeautje van het leven is dat wij mensen gaandeweg (en vaak spelenderwijs) van alles leren. Soms door schade en schande, soms juist door het opdoen van goede ervaringen, maar vaak ook onopgemerkt, gewoon door te leven. Zo heb ik geleidelijk aan steeds beter leren relativeren, hetgeen ik echt als cadeau ervaar, want het maakt het leven makkelijker als je niet vruchteloos energie stopt in zaken waar je toch geen controle over hebt. Ik schreef er eerder al wat over: blij dat ik mijn controlebehoefte beter in de hand heb, zeker nu de hele wereld op zijn kop staat.

Uiteraard proberen we allemaal, ondanks bovenstaande, toch de boel enigszins onder controle te houden en dat is maar goed ook. We maken plannen, lijstjes, spreadsheets, regels en afspraken. Soms helpen die, soms leiden ze enkel tot schijnveiligheid, maar dat is geen ramp. Het gevoel grip te hebben, kan heel belangrijk zijn voor het rustig houden van hoofd en lijf. En dus plannen we ons drie slagen in de rondte, wetende dat er onderweg altijd wel iets is dat anders loopt dan verwacht.

‘Gisteren was zo’n dag die zijn eigen gang ging, dwars door alle lijstjes heen’

Zo hadden wij gepland Arts en Auto in het nieuwe jaar in duurzaam suikerrietfolie te versturen, maar vorige maand bleek ineens dat er leveringsproblemen waren en gisteren – een dag voor onze deadline – bleek dat ook dit nummer nog in het oude cellofaan moet verschijnen. Irritant, vooral omdat de berichten aangaande de toekomstige levering allerminst positief zijn.

Gisteren was ook in andere opzichten een dag die zijn eigen gang ging, dwars door zorgvuldig gemaakte to-dolijstjes heen. Ik zal u de details besparen. Laten we het erop houden dat het om allerlei redenen nachtwerk werd om de deadline te halen. Niettemin is het tijdschrift gewoon op tijd veschenen. En met het oog op de werkelijk belangrijke dingen in het leven, is ons werk momenteel niet van de allergrootste waarde. Het uwe wel, zeker gezien de weer nieuwe uitdagingen op het COVID-front. Ik wens u opnieuw een koel hoofd, een warm hart en controle over de situatie toe.

Delen