Corona, beleid en invloed

Het feit dat minister Ernst Kuipers (VWS) ‘Maak je eigen plan’ heeft gezegd tegen de zorgpartijen, om voorbereid te zijn op een nieuwe golf coronabesmettingen in het najaar, is hem op veel kritiek komen te staan vanuit de samenleving, de zorg en de politiek.

Nagenoeg alle Tweede Kamerpartijen vinden dat Kuipers tekortschiet in zijn corona-aanpak en dat hij er – gelet op de nu alweer oplopende cijfers – ook te laat mee komt. Veel concrete plannen hebben we inderdaad nog niet gehoord van de minister.

‘Veel concrete plannen hebben we inderdaad nog niet gehoord van de minister’

Tegelijkertijd is het wel de vraag of het zinvol is van de Tweede Kamerpartijen om van Kuipers plannen voor uitbreiding van de IC-capaciteit te verwachten. Er is ruimte om op te schalen naar 1.700 IC-bedden, stel hij. En meer kunnen de IC-afdelingen niet aan, omdat dan onvoldoende personeel per patiënt beschikbaar is. Daar heeft hij wel een punt; het is zelfs de vraag of voor die opschaling naar 1.700 bedden al voldoende personeel voorhanden is. De ervaren werkdruk is immers nu al voor steeds meer medewerkers reden de zorg te verlaten. De ‘tandje bij’-opmerking van Kuipers was in dit verband niet zo wel doordacht natuurlijk. Maar verder heeft hij weinig invloed op deze uitstroom, zeker op de korte termijn.

Waarop Kuipers ook weinig invloed heeft, is de vraag hoe de samenleving gaat reageren op een nieuwe golf. Lisa Westerveld (GroenLinks) kan wel stellen dat de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van een nieuwe lockdown bij hem ligt, maar dat is natuurlijk maar tot op zekere hoogte waar.

Delen