Coronapolitie

Wij hebben bij ons in huis, stammend uit de tijd dat onze dochters nog op de basisschool zaten, de gewoonte om elkaar bijnamen te geven. Zo is mijn echtgenoot – de kok in ons huishouden – De voorzitter van de Cateringcommissie en kreeg ik na een discussie over het optuigen van de kerstboom ooit de bijnaam Chef van de Kerstversiering toebedeeld. Namen die tot op de dag van vandaag standhouden en verwijzen naar domeinen in het huishouden waar de ander zich beter niet op kan begeven.

Toen onze dochters ouder werden, gaven zij ons ook diverse bijnamen. Zo viel mij in maart van dit jaar de twijfelachtige eer te beurt om door de dochters – die vanwege de eerste lockdown tijdelijk terug waren op het nest – omgedoopt te worden tot De Coronapolitie. Vanwege mijn verpleegkundige achtergrond (nog ouderwets in onder meer reinheid onderwezen) waren de huisgenoten en ook onze hulp al gewend aan nogal strikte regels met betrekking tot hygiëne, zeker in het virusseizoen, maar in de eerste COVID-golf deed ik er nog een schepje bovenop. Om nog eens extra op te schakelen toen ook mijn kwetsbare moeder uit Noord-Brabant bij ons introk, omdat we zo beter voor haar konden zorgen. Ons gezelschap groeide in korte tijd van twee naar vijf personen en omdat mijn moeder de eerste twee weken in isolatie moest, maakte ik een schoonmaakschema met bijbehorende taakverdeling dat ik bewaakte zoals een leeuwin haar jongen bewaakt. ‘Heb je de deurklinken al ontsmet?’, was dan ook een terugkerende vraag. En dus werd ik De Coronapolitie.

‘Vanwege mijn achtergrond waren ze al hier al gewend aan strikte regels’

Onlangs kwam onze jongste – inmiddels terug in haar eigen huis – langs. Braaf waste ze bij binnenkomst haar handen en wachtte ze tot ik (vanwege het houden van afstand) plaats had gemaakt zodat ze die kon afdrogen. Vanuit de andere ruimte riep mijn echtgenoot haar. Zij, bloedserieus: ‘Ik kom er aan, maar De Coronapolitie staat weer eens in de weg.’ Toch leuk als je daar vervolgens met zijn allen smakelijk om kunt lachen.

Namens de redactie wens ik u en de uwen, ondanks alles, vrolijke feestdagen en rustige diensten toe.

Delen