Correct gebruik mondkapjes

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd neemt de juiste beslissing door nu niet in de ziekenhuizen te gaan controleren op het correcte gebruik van mondkapjes. Om diverse redenen. Ten eerste zijn mondkapjes niet echt een nieuw gegeven in de ziekenhuizen, zorgprofessionals horen al langer te weten hoe en in welke situaties ze die moeten gebruiken. De Inspectie heeft daarom een punt als ze zegt erop te vertrouwen dat ze dit goed doen. Bovendien is er een andere partij die hierop kan toezien, een partij die gewoon in het ziekenhuis werkt en dus veel dichterbij is: de medewerker hygiëne en infectiepreventie. Zorgprofessionals die twijfelen of ze hun mondkapjes correct gebruiken kunnen daar terecht.

Patiënten zijn niet de enigen die het coronavirus kunnen overdragen

Maar er is nog een reden: controle op het juiste gebruik van mondkapjes door de Inspectie zou schijnveiligheid bieden. Niet alleen omdat discussie bestaat over de vraag of die kapjes wel voldoende bescherming bieden tegen het coronavirus. Een discussie overigens die aan actualiteit wint nu de FFP2 mondkapjes zeldzaam beginnen te worden en dus de toevlucht wordt genomen tot FFP1. Maar ook omdat ziekenhuismedewerkers niet de hele dag bezig zijn met patiëntcontact. Ze gaan ook lunchen in het ziekenhuisrestaurant, ze bezoeken het toilet, ze hebben werkoverleggen. Ze reizen bovendien van en naar hun werk, ze wonen met gezinsleden en ze doen boodschappen. Allemaal dingen waarvoor ze geen mondkapje gebruiken maar die hen wel in contact brengen met mensen die mogelijk een besmettingsgevaar voor hen vormen.

De patiënten die in het ziekenhuis komen, zijn niet de enigen die het coronavirus kunnen overdragen. Medewerkers en de mensen met wie zij buiten de patiëntenzorg in contact komen kunnen dat ook. Toezicht op correct gebruik van mondkapjes door de Inspectie zou dus geen correct gebruik van de inspecteurs zijn.

Delen