Creativiteit
Heerlijk om na de COVID-periode weer terug te gaan naar een normale dag op de ok. Maar van het een op het andere moment blijk ik geen patiëntendossier meer aan te kunnen maken; het proces stopt. Als ik ga uitzoeken hoe dit kan, blijkt dat de EPD-leverancier een verandering door heeft laten voeren voor een andere afdeling met als neveneffect dat wij geen dossiers meer kunnen aanmaken. Na veel gedoe lukt het me om toch een dossier aan te maken. De spoed-ok‘s en poli’s kunnen weer door.
Zorgprofessionals zijn goed in het ad hoc oplossen van randzaken op de werkvloer, bedenk ik me. Tijdens de COVID-pandemie hebben we het gezien: als we het improvisatievermogen van zorgverleners proactief gebruiken, leidt dit tot zorg waarbij er veel meer mogelijk blijkt dan we dachten.
‘Zorgprofessionals zijn goed in het oplossen van randzaken’
Meerdere studies laten zien dat de outcome voor patiënten beter is in zorgorganisaties die mede gerund worden door dokters. Recent heeft het TIAS de Hospital Leadership Monitor gepubliceerd waarin de ontwikkeling onderzocht wordt van bestuurders in de Nederlandse ziekenhuizen. Een interessant gegeven is dat het percentage bestuurders met een geneeskunde achtergrond 35 procent is. Naar mijn idee zou dit percentage nog omhoog kunnen. Artsen en verpleegkundigen hebben de broodnodige kennis van het zorgproces en zijn daardoor in staat hun vindingrijkheid, creativiteit en compassie in te zetten om proactief zaken te veranderen. Dit zal leiden tot nog betere zorg en meer speciale mango-momenten voor de patiënten.
VvAA blijft zich inzetten om de zorgprofessional op de werkvloer meer regie en ruimte te geven voor creativiteit en out of the box denken. Laten we de kennis van zorgprofessionals gebruiken om de zorg van de toekomst vorm te geven.
Na deze gedachte begeef ik me acuut weer naar een ok, omdat er iets aan de hand is met het beademingsapparaat…