Crowdfunding
Het is altijd leuk om iemand tegen te komen met een apart idee of een afwijkende mening. Bas van Pelt is zo iemand. Hij was fysiotherapeut, werd acupuncturist en verhuisde naar Alkmaar. Omdat hij zich op het standpunt stelt dat hij binnen zijn vakgebied niet overal in kan excelleren, ging hij op zoek naar collega’s om mee samen te werken. Dit leidde tot reacties als “Wat denk je wel, ik ga mijn patiënten niet naar een concurrent sturen”, tot “Samenwerken? O stuur je patiënten maar door hoor.” Gelukkig trof hij ook mensen die serieus reageerden.
Inmiddels is hij een stap verder en heeft hij het eerstelijnscentrum Medisch Centrum Beter opgezet, waarin hij samenwerkt met vakgenoten die ieder hun eigen specifieke kennisgebied hebben. Maar hoe financier je zo’n centrum? Voor een deel lukte dit met eigen geld, maar dat volstond niet. Naar de bank dan maar? Het is niet meer zo eenvoudig tegenwoordig om op die manier een nieuw initiatief gefinancierd te krijgen. Dus koos Van Pelt voor een alternatief: crowdfunding. In de eerste plaats via collega eerstelijns zorgverleners en patiënten, maar ook ieder ander die het idee een warm hart toedraagt is welkom. “Op deze manier is het centrum echt een beetje van de samenleving in plaats van mij als eigenaar of ons als zelfstandige therapeuten”, zegt hij. Wie wil meedoen, verstrekt een lening. Maar vanaf een bepaalde inleg ligt ook een gratis jaarlijkse behandeling in het verschiet. Leuk idee om eens over na te denken als je zelf een nieuw initiatief in gedachten hebt.
8 reacties
Ik vind het een zeer interessante gedachte, maar eerlijk gezegd heb ik liever een goede rente op de lening die ik verstrek dan een gratis jaarlijkse behandeling.
Probleem is alleen dat in het NLse stelsel alleen banken leningen mogen verstrekken, dus daar zie ik nog een probleem liggen.
Maar: goed idee om uit te werken. Tegen goede voorwaarden zouden veel mensen mee willen doen.
Anneke Bakker
20 juli 2012 / 10:48Crowdfunding in de zorg kan prima. Niet alleen banken mogen financieren, dat mag in principe iedereen.
Er liggen wel beperkingen voor het uitkeren van winst voor sommige zorginstellingen. Een vaste rente (of zelfs een resultaatsafhankelijke rente) kan dan nog steeds wel.
Ook zul je in bepaalde gevallen langs de AFM moeten met je prospectus, dat is om de ‘crowd’ te beschermen.
Barend van Lieshout
20 juli 2012 / 15:10Bedankt Frank voor het vermelden van ons initiatief!
Aan Anneke, wat die rente betreft. We bieden een vaste rente van 5% de behandelingen zijn alleen extraatjes als bedankje.
Bas van Pelt
20 juli 2012 / 15:49Het idee is leuk, ik heb er ook wel eens over gedacht aandelen in de apotheek uit te geven aan vaste patienten. Mag geloof ik niet van de AFM.
Voor een lening aan een instelling zonder AFM controle en zonder enig trackrecord is 5% echter wel erg scharrig. Bij dit soort high risk leningen ligt de gangbare rente toch eerder op 9-10%. Het hangt dan ook nog af van de kwaliteit van de lening: is het een achtergestelde leing dan is het helemaal weinig. Je moet het dan denk ik meer zien als een soort investeren in een idee waar je zelf volledig achter staat.
JD Uithof
20 juli 2012 / 17:51Waar het WWW al niet voor staat; “wekomenerwel.” Wikepedia.
Juridisch
In de Verenigde Staten heeft de SEC wettelijk verboden dat investeerders winst kunnen behalen uit crowdfunding. Investeren met aandelen is in de Verenigde Staten daarom niet mogelijk. In Europa is crowdfunding via aandelen wel mogelijk, maar hier is wel een wettelijke grens aan. Investeerders kunnen aandelen nemen in een project, maar deze aandelen mogen niet op elk moment vrij te verhandelen zijn. Indien dit wel mogelijk zal zijn, zal er uiteindelijk een nieuwe aandelenbeurs ontstaan en zullen crowdfunding platformen zich als de AEX gaan gedragen. Wel kunnen aandelen verkregen via Crowdfunding worden verhandeld via een speciale constructie, op dit moment is Symbid het enige Nederlandse platform wat een dergelijke constructie aanbiedt. Een tweede bepaling is dat het verboden is voor crowdfunding platformen om investeerders te adviseren over aangeboden projecten. Crowdfunding platformen mogen intermediairen tussen investeerders en ondernemers, maar moeten onpartijdig zijn tussen de verschillende projecten die zij aanbieden. Deze bepaling geldt zowel in Europa als in de Verenigde Staten.
In het geval van startende ondernemers:
1.De ondernemer geeft bij het platform aan dat hij/zij een idee heeft dat externe financiering nodig heeft.
2.De beheerders van het platform gaan in gesprek met de ondernemer en beslissen of het idee potentie heeft.
3.De ondernemer plaatst zijn idee op het platform, eventueel met een videopresentatie erbij.
4.Investeerders investeren geld in bepaalde projecten
5.De ondernemer ontvangt het geld zodra het volledige bedrag behaald is, en anders krijgen de investeerders hun inleg terug.
6.De ondernemer werkt zijn idee verder uit.
7.Indien de ondernemer nog geen BV had, zal het idee van de ondernemer (bij voldoende succes) doorgroeien tot een BV.
8.De ondernemer betaalt de investeerders met rente terug (bij vreemd vermogen) of de investeerders delen in de waardestijging bij de verkoop van hun participaties (bij eigen vermogen).
Hoewel zeldzamer bij startende ondernemers dan bij artiesten, kunnen de afwijkingen die genoemd zijn bij de artiesten ook voorkomen bij startende ondernemers. Overigens is het zo dat niet alle beheerders van crowdfunding platformen van te voren in gesprek gaan met de ondernemers. Op sommige platformen kan iedereen direct een idee plaatsen. Het beoordelen van de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de ondernemer wordt dan verschoven van de beheerders naar de investeerders. Symbid en Projectgeld zijn enkele Nederlandse platformen die deze controle van te voren niet uitvoeren.
Afwijkingen kunnen ook voorkomen in de manier van betalen. In Nederland is het gebruikelijk dat men direct betaalt bij een investering via crowdfunding. Bij Symbid en Tenpages moet men echter eerst credits op een account plaatsen alvorens men kan investeren in een project. De betaalwijze bij het platform Share2Start is uniek in Nederland. Bij Share2Start gaat de investeerder een digitaal contract aan, waarin de investeerder accepteert dat het geld van zijn/haar rekening wordt afgeschreven zodra het volledige bedrag behaald is. Als de ondernemer het bedrag niet binnenhaalt, wordt het contract ontbonden. Dit komt er op neer dat de investeerder pas betaalt als het nodige bedrag voor het project volledig behaald is.
Ook Wekomenerwel volgt een algemene strategie, waar een verdienmodel van de ondernemer vereist is en als basis dient voor de zakelijke propositie aan de investeerders. Share2Start heeft een duidelijke focus strategie die naast een winstoogmerk ook nog een ethisch oogpunt heeft. Share2Start richt zich uitsluitend op duurzame innovaties. Op lange termijn draagt Share2Start er aan bij om de wereld te verbeteren door producten die minder beslag leggen op het milieu in de markt te brengen. Een ander voorbeeld is het Belgische Believersfund dat zich specialiseert in applicaties voor mobiele telefoons. Crowdaboutnow ligt tussen focus en algemeen in. Crowdaboutnow heeft een aantal categorieën opgesteld. Een project moet tenminste in één van deze categorieën passen.
Wekomenerwel heeft een unieke strategie wat financieringswijze betreft. De meeste crowdfundingplatformen financieren startende ondernemers via vreemd of via eigen vermogen. Wekomenerwel laat de ondernemer zelf beslissen hoe hij/zij het project wil financieren.
—ANNO12 verlangt van verzekerden 825 euro inleggeld ter financiering van het vermogen, maar zegt toe een winstuitkering van 125 euro.
Bas doet het voor 5% vaste rente over het gehele ingelegde bedrag.
Wat biedt de bank momenteel voor rente? En hoe is het verschil dan te financieren? Hoeveel winst maakt een groepspraktijk assorti zorgverleners anno 2012? Hoeveel winst maakt een zorgverzekeraar in Nederland?
Dus altijd even kijken naar de schoonfamilie van dergelijke aanbieders; zit er geen verwanten van de familie Ponzi tussen?
En als je toch geld overhebt, beleg dan in Mediq. Die biedt nu een dividendrendement van tegen de 6% en dat rendement blijft toenemen. En als het daalt, krijg je als compensatie een fikse koerswinst. En Mediq is door de toezichthouder geaudit en Ponzi vrij bevonden.
Crowdfunding in de zorg tekent de armoede en het gebrek aan innovatie bij zorgverzekeraars. Dat was toch de bedoeling van het experiment? Meer innovatie? Betere zorg tegen lagere prijzen?
Met 5% uitkering wordt het er in ieder geval niet goedkoper op.
ANH Jansen
20 juli 2012 / 18:35Het WWW biedt uitkomst voor dit soort initiatieven; wikepedia en wekomenerwel. Crowdfunding bestaat sinds 2004. Men leze zich bij.
Altijd bedacht zijn op de aanwezigheid van familieleden van de familie Ponzi. De naam Medisch Centrum Beheer is dan ook ongelukkig gekozen.
Als je geld over hebt kan je wellicht beter beleggen in Mediq. Biedt nu dividendrendement van bijna 6% en kans op koerswinsten.
ANH Jansen
20 juli 2012 / 18:39Dag Frank/Bas,
Een mooie vorm van crowdfunding! Ik ben erg benieuwd hoeveel finanicering via de ‘crowd’ is opgehaald en wat voor mensen vooral een bijdrage hebben geleverd. Het is interessant dat je hen inderdaad geen hoog financieel rendement biedt, maar juist op andere wijzen wil compenseren en binden (en klant lijkt te willen maken door een gratis behandeling aan te bieden).
Succes!
Gijsbert
Gijsbert Koren
23 juli 2012 / 10:48Bij crowdfunding gaat het eerder om het “gunnen” van de ondernemer die een onderneming gaat starten (zoals Bas van Pelt) of een droomproject wil realiseren, dan het financieel rendement die personen willen behalen. Mensen die hier aan bijdragen zullen zich dan ook vaak niet gedragen of zichzelf zien ls “investeerders”, maar eerder als “Fan” van de persoon of het initiatief.
Zoals hierboven al aangehaald kun je best zelf leningen verstrekken. Je kunt zelfs (onder voorwaarden) aandelen uitgeven tot een bepaald bedrag. De vraag is echter of je personen direct wilt laten participeren in je bedrijf, of dat je er een Stichting/cooperatie tussenzet. Veel fans vinden dat geen enkel probleem en vaak zelfs alleen maar handig.
Omdat een groot van de deelnemers aan een campagne kennissen zijn van de persoon die gaat crowdfunden, is het risico hiervan redelijk klein dat de investering slecht gebruikt wordt (of dat je er mee wegloopt).
Het is bij het benaderen van je mogelijke fans ook belangrijk om na te denken wat je als tegenprestatie kunt geven. Het vast rendement van 5% plus mogelijk een gratis behandeling als extraatje heeft bij Bas van Pelt blijkbaar goed gewerkt. Iedere persoon moet dit voor zichzelf beoordelen.
Al met al zijn wij Nederlanders nog niet erg gewend aan het “vragen om hulp/geld” in je eigen warme netwerk ipv het vragen aan een afstandelijke bank/zorgverzekeraar/investeerder, maar wanneer dit wel ingezet wordt dan zie je erg mooie resultaten.
Groeten,
Ronald Kleverlaan
Ronald Kleverlaan
23 juli 2012 / 17:31