Cultuurverschillen

Het leven heeft de neiging zo nu en dan een onverwachte wending te nemen en het is maar goed dat we van tevoren niet weten welke dat is. Op die manier ontpoppen positieve wendingen zich als verrassing en hoef je je over de negatieve niet van tevoren al op te winden. Zo kwam de brief over een erfenis(je) via mijn op 97-jarige leeftijd tevreden overleden, kinderloze oudtante, als een leuke verrassing en wist ik halverwege vorig jaar gelukkig nog niet dat ik met twee buitenlandse ziekenhuizen te maken zou krijgen.

Eerder schreef ik hier al eens over de Belgische gezondheidszorg, waarmee een dierbare te maken kreeg: haar toegankelijke Vlaamse huisarts en de uitstekende zorg van de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis daar. Ik verwonderde me over de cultuurverschillen tussen Nederland en Belgisch Vlaanderen, terwijl men er toch dezelfde taal spreekt. Hoe had ik kunnen vermoeden, dat ik binnen drie maanden – vanwege ernstige ziekte van een andere bekende – óók nog met een Duits academisch ziekenhuis te maken zou krijgen?

Hoe kon ik weten dat ik óók nog met een Duits ziekenhuis te maken zou krijgen?

De twee ziekenhuizen liggen slechts zo’n 40 kilometer uit elkaar (even een smal stukje van Nederlands Limburg oversteken), maar ik ervaar een wereld van verschil in cultuur. Toen ik vorige maand op één dag in beide ziekenhuizen was, moest ik echt even omschakelen. Van de verpleegafdeling in een Vlaams top-klinisch ziekenhuis, naar een van de IC’s in de Duitse academie. Twee als uitstekend bekendstaande ziekenhuizen, aan wie we onze dierbaren in vertrouwen toevertrouwen, maar zó verschillend van elkaar. En dat komt niet alleen doordat het zachte Vlaams en het hardere Duits zo anders klinken.

In dit nummer staat het mini-thema Duitsland centraal. Meer dan een jaar geleden al vastgelegd. Ruim voordat ik kon bevroeden dat ik nog diverse sigaretten zou roken onder een futuristisch heli-platform bij de hoofdingang van een van Europa’s grootste ziekenhuizen. Het is inderdaad maar goed dat we niet alles van tevoren weten.

Delen