Dag Bruno Bruins

Een nachtje goed slapen en dan gewoon weer aan de slag. Dat was de boodschap die minister Bruno Bruins afgelopen woensdag via Twitter gaf, nadat hij in een Kamerdebat over corona onwel was geworden en naar huis was gegaan. Maar nee dus. Gisteren aan het einde van de middag kwam het bericht dat hij zijn ontslag als minister had ingediend.

Op social media volgden direct van veel zijden steunbetuigingen voor Bruins. Dat verdient iemand die in een tijd van crisis zijn ministeriële verantwoordelijkheid neemt en daarin een zo grote inzet toont dat hij zijn eigen gezondheid uit het oog verliest.

Vanaf de oppositiebanken een zondebok aanwijzen is gemakkelijk

Toch zit er ook een wrang kantje aan die blijken van waardering, want Bruins heeft het als minister bepaald niet altijd makkelijk gehad en het is hem in Kamerdebatten ook niet altijd makkelijk gemaakt. Het ministerschap was al vanaf het begin geen jas die Bruins als gegoten zat. Denk maar terug aan de onzekere indruk die hij maakte in de Kamerdebatten bij het faillissement van de ziekenhuizen van de MC Groep. In de debatten over de redding van Maasziekenhuis Pantein toonde hij zich zelfverzekerder, maar toen was de toon al gezet. Ook in zijn laatste Kamerdebat voordat hij moest afhaken, kreeg hij het zwaar te verduren. De vraag is hoe terecht dit was. De coronacrisis heeft iedereen overvallen en vanaf de oppositiebanken een zondebok aanwijzen is gemakkelijk.

Hugo de Jonge neemt nu Bruins’ taken over. Daarin is hij niet te benijden, ook hem staat een zware tijd te wachten. Minister van VWS zijn is altijd al een rotklus, omdat de zorg met zo veel emoties omgeven is en er altijd wel een paar partijen zijn die vinden dat je het niet goed doet. In deze coronacrisis is het helemaal afzien. Dat hebben we gemerkt.

Delen