Dagkoersen

Minister Arie Slob (onderwijs) was stellig afgelopen vrijdag: het kabinet blijft bij zijn besluit om de scholen open te houden. Was het de oproep van de Federatie Medisch Specialisten in NRC Handelsblad zaterdag die het kabinet van mening deed veranderen? Of was het de roep uit de samenleving? De overheid houdt zich in de berichtgeving hierover op de vlakte en laat het bij de opmerking dat het spoedoverleg van zondagmiddag tussen VWS, RIVM en de koepels van artsen en medisch specialisten een ‘goed’ en ‘constructief’ gesprek was.

Heeft het tot een juiste beslissing geleid? Afgaand op de standpunten van twee specialisten is dat zeer de vraag. Hoogleraar besturen van veiligheid Ira Helsloot heeft argumenten om zijn stelling te onderbouwen dat het sluiten van scholen zéker mensenlevens zal gaan kosten. En GGD-directeur Sjaak de Gouw is ook niet de eerste de beste om de boodschap te geven () dat het nog veel te vroeg is om scholen te sluiten want “dan zou de zomervakantie nu al beginnen.”

Is het sluiten van de scholen wel de juiste beslissing?

Die begint echter voor heel veel kinderen toch nog niet, want ‘de scholen gaan drie weken dicht’ is niet het hele verhaal: de volledige berichtgeving is dat de scholen en kinderopvang dicht gaan, met uitzondering van die kinderen van ouders in ‘vitale beroepen’. En getuige de lijst beroepen die hier volgens de overheid voor in aanmerking komen, zijn dat er nogal wat. Het openbare leven komt dus zeker niet tot stilstand en veel kinderen en hun begeleiders (docenten, kinderopvang) blijven in elkaars nabijheid komen. Hoe groot het verschil zal zijn tussen deze maatregel en de scholen openhouden is anybody’s guess. Minister Bruno Bruins zei in ieder geval in de persconferentie van zondag einde middag () dat de nu genomen maatregelen niet de laatste zullen zijn. Het zijn dagkoersen.

Delen