Data delen
Sterk wisselende reacties op Twitter op het nieuwsbericht dat bijna de helft van de Nederlanders bereid is medische data te delen met de zorgverzekeraar in ruil voor korting. De een vindt het prima zolang iemands gezondheid maar niet de hoogte van de korting bepaalt. Een tweede laat het bij een vrij neutraal ‘opvallend’. Weer iemand anders laat weten het zelf nooit te zullen doen. En er is ook iemand die het ‘naïef, zelfzuchtig en/of wanhopig’ noemt.
Die laatste reactie vind ik wat al te kort door de bocht. Het ligt er maar net aan op welke wijze de data worden gedeeld met de zorgverzekeraars en wat die er vervolgens mee doen. Aan data één op één overleggen kleeft een voor de hand liggend privacyvraagstuk waaraan geen enkele zorgverzekeraar zich de vingers zal willen branden. Het wordt anders als het om data gaat die de zorgverzekeraar geclusterd en geanonimiseerd ontvangt, gekoppeld aan een aantal persoonskenmerken zoals leeftijd, leefomstandigheden en gezondheidskenmerken. Op die wijze biedt het informatie op basis waarvan preventieprogramma’s kunnen worden ontwikkelen en aangeboden aan gerichte bevolkingsgroepen. Op diezelfde manier werken zorgverzekeraars ook al samen met werkgevers om gezondheid bevorderende interventies aan te bieden als onderdeel van collectieve contracten.
Als het delen van data op deze manier wordt aangepakt, blijft de privacy van het individu gewaarborgd maar kunnen we er wel collectief beter van worden. Er is dus geen reden om over deze ontwikkeling direct moord en brand te schreeuwen.
3 reacties
Deze discussie komt te vroeg. Laten we nu eerst eens starten met de data toegankelijk maken voor de patiënt. De patiënt heeft bovenal recht op z’n eigen medische data. Het kan daarnaast een belangrijke bijdrage leveren in het pakken van eigen regie op de gezondheid. Lucien Engelen zei deze week terecht in een blog: we zijn wel in staat om naar mars af te reizen, maar het lukt ons maar niet om medische data te ontsluiten. Een volgende belangrijke stap is dat de patiënt deze medische data zelf kan verrijken met data uit wearables en apps (bijvoorbeeld via Blue Button http://www.frankwatching.com/archive/2016/02/09/grip-op-je-eigen-gezondheidsdossier-is-blue-button-de-oplossing/ ). Als dit allemaal mogelijk is, dan pas kunnen we met elkaar de discussie voeren wat we met deze data willen ten aanzien van een solidariteitsproduct als een zorgverzekering.
Dennis Verschuren
22 april 2016 / 10:21Ik snap je punt wel, maar als nu al bijna de helft van de verzekerden aangeeft die data best te willen delen loop je daarmee toch gewoon achter de maatschappelijke ontwikkeling aan?
Frank van Wijck
22 april 2016 / 11:21We lopen op het gebied van data delen in de zorg mijlenver achter op andere segmenten. Dus ja, we lopen in de zorg zeker achter de maatschappelijke ontwikkeling aan. Je weet zelf hoe het delen van medische data al jaren wordt gefrustreerd. Het is goed om te weten dat mensen hun data willen delen met zorgverzekeraars, maar mijn punt is dat eerst deze data (eigen data en medische data) compleet moet zijn, voordat je daar een zinvolle discussie over kunt voeren.
Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de opzet van het onderzoek en het rapport. Heb jij dat al kunnen inzien? Ik nog niet.
Dennis Verschuren
22 april 2016 / 11:33