De aanhouder wint

Gisteren haalde ik mijn zoontje (1,5 jaar) op van de kinderopvang. Bij aankomst begreep ik dat hij nogal standvastig was geweest in zijn wens om met een telefoon (of iets wat daarvan weg heeft) te spelen die dag. Een herkenbaar beeld. Uiteindelijk waren de leidsters overstag gegaan en hadden hem een telefoon zonder batterij gegeven. Bij de overdracht zeiden ze met een knipoog ‘de aanhouder wint’. 

Ik kon het niet laten daar nog even over te reflecteren. Niet specifiek met betrekking tot die telefoon, maar over de standvastigheid en het voor mijn zoontje lonende resultaat.

Blijkbaar kunnen we ook werken zonder rompslomp

De pandemie veroorzaakt een hoop onzekerheid en verdriet, maar gelukkig is er ook een keerzijde aan alle COVID-19-ellende. De flexibiliteit, vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen die worden getoond door velen is voor mij een lichtpunt en bron van inspiratie. Wat kunnen we toch veel als we de handen ineenslaan! En blijkbaar kunnen er ook veel zaken anders dan we voorheen gewend waren. De wijze waarop we met elkaar samenwerken en het vertrouwen in elkaar bijvoorbeeld. Minder administratielast en anders verantwoorden. Blijkbaar kunnen we ook werken zonder een hoop van de rompslomp waar we zo aan gewend zijn geraakt. 

Never let a good crisis go to waste. Dus laten we proberen die andere manier van werken vast te houden. En niet terug te vallen in ons oude en o zo vertrouwde patroon. Want dat gaat vaak sneller dan we denken. Actief en zeer bewust bezig zijn met veranderen, is een voorwaarde voor zichtbaar en voelbaar resultaat. Standvastigheid is daarbij de sleutel tot succes. Alleen dan kunnen we ook de vruchten plukken die deze moeilijke en bijzondere tijd met zich meebrengt. Dus de aanhouder wint!

Delen