De aanhouder wint

Sommige beleggingsprincipes zijn verbluffend eenvoudig en effectief, zoals de drie V’s: Vroeg beginnen, Volhouden en Vaste bedragen. Die vormen een mooie combinatie voor iedereen die met beleggen geleidelijk een vermogen wil opbouwen.

Vroeg beginnen: omdat beleggen iets voor de lange adem is, helpt het als u ermee begint als uw beleggingshorizon nog tientallen jaren is. De discipline van het Volhouden is niet alleen gunstig bij beleggen. Hoe zouden we immers ooit een vak hebben geleerd zonder doorzettingsvermogen. En ook bij beleggen vereist volhouden het nodige incasseringsvermogen: juist als het lijkt alsof de wereld vergaat, is het zaak om vol te blijven houden. Het principe van Vaste bedragen is eveneens eenvoudig en effectief: beleg met vaste regelmaat – elke maand, kwartaal of jaar –een vast bedrag dat niet hoeft te dienen als buffer voor noodzakelijke uitgaven. Laten we als voorbeeld uitgaan van een wereldwijd beleggingsfonds met een huidige koers van € 50,- en een beleggingsbedrag van € 500,- per maand.

Juist als het lijkt alsof de wereld vergaat, is het zaak om vol te blijven houden

De eerste maand koopt u voor uw € 500,- precies 10 participaties. Fast forward naar een periode met alom ellende; de koers is gedaald naar € 25,- en met uw vaste beleggingsbedrag van € 500,- koopt u nu per maand 20 participaties. Nogmaals fast forward, nu naar een periode dat de bomen tot in de hemel lijken te groeien; de koers is gestegen tot € 100,-. Nu koopt u per keer maar 5 participaties. Vergeleken met een aanpak waarbij u elke keer 10 participaties koopt, bent u met vaste bedragen beter uit: u koopt minder participaties als ze duur zijn en veel als ze goedkoop zijn.

Het principe van Vaste bedragen zorgt er in combinatie met Vroeg beginnen en stug Volhouden voor dat u op een slimme manier werkt aan de geleidelijke opbouw van belegd vermogen. Als u ook in zware tijden volhoudt, wordt u de aanhouder die wint!

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

Delen