De ECB rocks!

Iedereen met een hypotheek moet blij zijn met de Europese Centrale Bank. Die drukt namelijk de renteniveaus in de eurozone naar beneden en bij renteherziening of rentemiddeling plukt u daar de zoete vruchten van in de vorm van lagere rentelasten.

Sinds maart 2015 houdt de ECB een grootscheeps monetair experiment, waarbij de opkoop van obligaties voor lage rentes in de eurozone zorgt. Het hogere doel is dat uiteindelijk de economie verder op gang komt. Bij succes voor de ECB stijgen de economische groei, de inflatie en de renteniveaus weer.

Vooralsnog zien we dat overheden hun schulden erg goedkoop weten te herfinancieren, dat hypotheekrentes aantrekkelijk laag zijn en dat spaargeld en deposito’s weinig meer opleveren.

U hoeft niet lijdzaam af te wachten

Als u het geluk heeft dat uw hypotheek aan renteherziening toe is, zult u de ECB wel dankbaar zijn voor uw lagere maandlasten. Zelfs als dat nu niet het geval is, dan hoeft u niet in alle gevallen de komende jaren lijdzaam af te wachten tot het moment van uw renteherziening. Er zijn namelijk diverse financiersdie eventueel tegen een vergoeding bereid zijn mee te werken aan rentemiddeling.

Bij rentemiddeling haalt u in feite het moment van renteherziening naar voren. Het nieuwe rentetarief rekent de bank uit als een gemiddelde van uw huidige hypotheekrente en de rente die na de herziening zou gelden. Daardoor sluit u het risico uit dat als gevolg van succesvol ECB-beleid de hypotheekrente weer gestegen is op het moment van uw renteherziening.

Maar zelfs als uw bank niet meewerkt aan rentemiddeling en u beschikt over spaargeld dat niet als buffer dient, dan nog is de ECB uw vriend: die zorgt er namelijk voor dat sparen vandaag de dag zo ontzettend weinig oplevert, dat u er netto vrijwel altijd op vooruitgaat als u een aflossing doet binnen de boetevrije ruimte. Linksom of rechtsom heeft u dus, dankzij de ECB, uitzicht op lagere maandlasten. Draghi bedankt!

Laat u bij sparen en beleggen altijd goed adviseren.

 

Delen